Titel: Uitzicht op zee (Een Blackberry Island – roman)
Auteur: Susan Mallery
Uitgeverij: Harlequin
384 p.

Als je verloofde je voor het altaar heeft laten staan, ga je rare dingen doen. Het drijft kinderarts Andi Gordon ertoe een vervallen huis te kopen op Blackberry Island, het middelste van drie huizen op een heuvel. Op de begane grond wil ze – na een ingrijpende verbouwing – een praktijk beginnen. Haar aannemer, Wade King, blijkt knap, charmant en single te zijn. Jammer dat ze mannen net heeft afgezworen!

In het huis rechts van dat van Andi verdenkt Deanna Philips haar man ervan dat hij vreemdgaat. Als ze hem hiermee confronteert, verwijt hij haar dat niet hij maar zij hun huwelijk in gevaar brengt. In haar streven naar perfectie is ze zo ver doorgeslagen dat ze haar gezin van zich heeft vervreemd. En het ergste is dat ze niet weet of ze kan veranderen …

Boston King, een gevierd kunstenares en de linkerbuurvrouw van Andi, geloofde dat ze voor altijd en eeuwig samen zou zijn met Zeke, de man met wie ze kort na hun middelbareschooltijd trouwde. Hun liefde voor elkaar leek onverwoestbaar – tot een tragische gebeurtenis hen uiteendreef. Ze zit zo vast in het moeras van haar verdriet, dat ze geen idee heeft hoe ze verder moet.

Drie huizen, drie vrouwen … drie vriendinnen?

Verhaal:

Wat doe je wanneer de man met wie je al tien jaar samen bent, plots niet komt opdagen terwijl je voor het altaar op hem staat te wachten? Tja, in zo’n situaties durft een mens wel eens een impulsieve beslissing nemen. In Andi’s geval betekenent dit dat ze de stad achter zich laat én naar het vele rustigere Blackberry Island. Maar dat is niet alles, ze wordt er meteen ook grondbezitter wanneer ze een leegstaand en vervallen huis koopt. Deze woning is net als zij verwaarloosd en er moet een hele hoop in gebeuren, maar Andi ziet het als haar doel om de woning terug op te knappen én er als kinderarts haar eigen praktijk in onder te brengen. Nu ja, de praktijd zal ze zelf runnen, voor de verbouwingen heeft ze assistentie nodig en die vindt ze in de aannemer Wade King.

Tegelijkertijd krijgt ze er samen met haar eigen woning meteen ook twee buurvrouwen bij. Boston King, die links van haar woont ontmoet ze al meteen wanneer ze nog volop aan het verhuizen is. Boston is artistiek en alles behalve conventioneel, daarmee verschilt ze ook meteen als water en vuur van hun andere buurvrouw Deanna Philips die eruit ziet als een Stepford Wife. Ondanks het feit dat haar gezin vijf dochters telt, zien niet enkel zij en haar dochters maar ook hun perfect én historisch verantwoord, gerestaureerde woning er altijd perfect uit.

Ook al zouden de buurvrouwen niet veel meer van elkaar kunnen verschillen toch ontdekken ze geleidelijk aan dat ze alvast één ding gemeenschappelijk hebben … niemand is perfect én iedereen kan een beetje hulp gebruiken wanneer het tegen zit.

Mijn mening:

Toen ik een tijdje terug voor het eerst een boek van Susan Mallery las merkte ik al gauw dat ik erg van haar manier van schrijven hou. Deze schrijfster slaagt er immers perfect in om haar personages zo realistisch uit te schrijven dat ze meteen je sympathie winnen. Bovendien beschikt ze duidelijk over het talent om je mee op sleeptouw te nemen. Niet alleen vond ik de personages goed overkomen, ik leefde ook echt met deze drie buurvrouwen mee.

Met Andi, die nadat ze tot de vaststelling komt dat ze tien jaar van haar leven is verloren aan een foute man, besluit om zelf het roer in handen te nemen én dit keer te doen wat zij graag wil. Maar ook met Boston die iets vreselijks heeft meegemaakt en haar verdriet moeilijk een plaats kan geven én Deanna die al vrijwel haar hele leven haar uiterste best doen om perfect te zijn, maar nu tot het besef komt dat dit een onrealistisch streefdoel is.

Bij de opbouw van het verhaal leken de perspectieven zich iets te snel af te wisselen, maar vanaf het verhaal op gang kwam droegen deze verschillende invalshoeken net bij tot het verhaal. ‘Uitzicht op zee’ leest ontzettend snel weg én wist me helemaal in te palmen.