Touching Juliette-reeks van Tahereh Mafi

Eigenlijk heb ik deze reeks niet ontdekt in 2013. Ik hoorde immers voor het eerst over 'Vrees me' in 2012 en las het ook aan het einde van dat jaar. Sindsdien heb ik eigenlijk volop uitgeteld naar het verschijnen van de twee volgende boeken die ik met minstens evenveel plezier gelezen heb. Ik weet dat het waarschijnlijk niet echt hoort om ineens meerdere boeken te recenseren, maar ik doe het doorgaans wel. In dit geval zelfs met volle overtuiging. Terwijl vele andere boeken-reeksen vaak iets minder goed worden naarmate er meer boeken verschijnen, blijven de boeken van Tahereh Mafi ontzettend goed. Het tweede en derde boek moeten zeker niet onderdoen voor 'Vrees me'.

Ze omschrijft de leefwereld van haar karakters ontzettend knap en werkt diezelfde personages zelf erg goed uit. Tijdens het lezen valt het echt op dat er over elk woord ontzettend is nagedacht. Vervolgens rijgt Mafi deze woorden als parels aan elkaar tot ze prachtige zinnen vormen. Waarvan sommige zelfs echte kunstwerkjes zijn, die je met plezier nog eens opnieuw leest.

Blijkbaar is niet iedereen fan van haar schrijfstijl, de meningen lopen echt erg uiteen. Vrij veel lezers storen zich aan de fragmenten met doorstreepte tekst (de gedachten van Juliette waarover ze zich schuldig voelt), de terugkerende omschrijvingen en metaforen. Anderen worden gek van de opsommingen van woorden, zonder leestekens, of enige logische volgorde. Maar vermits het hoofdpersonage vaak in haar gedachten opgaat en die gedachten worden uitgeschreven, lijkt het me net logisch dat dit op deze manier gebeurd. Wanneer ik begin te piekeren is de logica ook vaak ver te zoeken en springen mijn gedachten vaak van het ene onderwerp naar het andere, tot ik zelf niet meer weet, hoe ik bij een bepaald onderwerp ben terecht gekomen.

Net als bij 'Het Kaartenhuis' van M.Z.Danielewski, is er echt wel nagedacht over die opbouw en schrijfstijl, het is dus niet zomaar gedaan om 'speciaal' te doen en op te vallen. Niet dat ik iemand wil verplichten om dit boek goed te vinden hoor, we kunnen immers niet allemaal van dezelfde boeken houden. Misschien maar goed ook, anders zou het aanbod bij de boekenhandel vrij eentonig zijn. :)

1. Vrees me - Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij. Maar Juliette heeft haar eigen plannen. Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was.

1.5. Verwoest me - Terug op de basis van Sector 45 is Warner, de meedogenloze leider van Sector 45, aan het herstellen van zijn bijna dodelijke schotwond. Na de ontsnapping van Juliette, Adam en Kenji moet hij er alles aan doen om zijn gezag terug te krijgen en de beginnende opstand onder de bewoners van Sector 45 te onderdrukken. Maar zijn obsessie voor Juliette wordt met de dag groter en het wordt zijn hoogste prioriteit om haar te vinden. Als Warners vader, de opperbevelhebber van Het Herstel, op de basis arriveert om de fouten van zijn zoon te corrigeren, wordt duidelijk dat hij hele andere plannen heeft voor Juliette. Plannen die Warner simpelweg niet kan toestaan.

2. Breek me - In dit intense vervolg op Vrees me moet Juliette keuzes maken die haar leven voor altijd zullen veranderen. Ze zal een keuze moeten maken tussen wat ze wil en wat ze denkt dat juist is. Ze zal een keuze moeten maken tussen goed en kwaad. Ze zal moeten kiezen tussen vechten of vluchten. En misschien moet ze zelfs een keuze maken tussen haar hart – en het leven van Adam.