Starters - Lissa Price

Titel: Starters
Auteur: Lissa Price
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
350 p.

“Callie staat voor een onmogelijke keuze: haar ouders zijn dood. Haar broertje is ernstig ziek. En er is niemand die ze kan vertrouwen. Haar enige uitweg is de bodybank: een gewetenloze organisatie die ze verafschuwt. Ten einde raad gaat Callie met hen in zee. Ze moet een levensgevaarlijke opdracht volbrengen. Opgeven is geen optie.”

De 17-jarige Callie leeft in de toekomst. Door een ernstige besmetting die plaats vond tijdens de Oorlogen van de Sporen zijn alle mensen tussen de 20 en 60 jaar overleden. Ook Callie's ouders hoorden bij deze slachtoffers en hierdoor heeft ze nu enkel haar 7-jarig broertje Tyler nog.

Sinds de oorlog is de bevolking onderverdeeld in Starters en Enders. De oudere generatie heeft het volledig voor het zeggen. Starters mogen niet werken of stemmen, wanneer ze niet zijn opgeëist hebben ze zelfs geen rechten. Daarom zijn Callie en Tyler steeds op de vlucht. Ze wonen in gekraakte leegstaande panden, overleven zonder inkomen en met een ernstig tekort van zowel middelen als voeding.

Dit is op zich al zwaar genoeg, maar Tyler's gezondheidsproblemen maken het nog moeilijker. Zijn situatie gaat achteruit door de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leven en dus moet Callie op zoek naar een oplossing. Er is er echter slechts één en dat is de Bodybank.

Deze illustere firma is voortdurend op zoek naar niet-opgeëiste jonge, sportieve mensen zonder overlevende familieleden. Wanneer Callie haar contract ondertekent heeft, wordt ze grondig onder handen genomen. De dakloosheid wordt van haar afgeschrobt in een kamer die veel weg heeft van een carwash, alle littekenen en imperfecties worden weggelasert, ze wordt gescrubt, wordt voorzien van een laag make-up, …. tot ze bijna onherkenbaar is maar er wel foutloos uitziet en dus geschikt voor het doel van de Bodybank.

Callie's lichaam wordt nu immers verhuurd aan rijke Enders, die dankzij hun kapitaal alles kunnen aanschaffen, … zelfs een surrogaat voor hun verloren jonge leven. Callie lijkt te slapen terwijl een Ender via haar lichaam leeft.

De eerste en tweede sessie verlopen perfect. Callie wordt na afloop wakker en herinnert zich niets van de dagen die ze kwijt is. Ze moet nog slechts één sessie ondergaan vooraleer ze uitbetaald wordt, maar net tijdens die derde sessie loopt het mis. Ze ontwaakt niet bij de Bodybank maar halfweg een sessie in haar eigen lichaam, maar met een stem in haar achterhoofd die niet de hare is.

Het is ook deze stem die haar geleidelijk aan een heel complot uit de doeken doet dat Callie onmogelijk kan negeren …

Het eerste dat opvalt bij dit boek is natuurlijk de mooi gestyleerde cover. De omslag in kalkpapier geeft het geheel een mysterieus tintje. Mooi in zijn eenvoud en vooral ook erg passend bij het verhaal.'Starters' roept veel ethische vragen op. Men zegt wel eens 'De jeugd is verspild aan de jeugdigen', maar sommige personages in dit boek nemen deze spreuk wel heel letterlijk op. Lissa Price heeft een erg vlotte schrijfstijl en een originele invalshoek die er samen voor zorgen dat 'Starters' heel snel wegleest. Haar omschrijvende manier van schrijven zorgt er voor dat je al tijdens het lezen een film-versie van dit verhaal voor ogen ziet.