Verwelken - Lauren Destefano

Titel: Verwelken (The Chemical Garden Trilogy, 1)
Auteur: Lauren Destefano
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
349 p.

“Stel je voor, je leeft in een wereld waarin door een genetisch virus niemand ouder wordt dan vijfentwintig jaar. Je bent een meisje van zestien en je wordt ontvoerd om te trouwen met een jongen die je nog nooit hebt gezien. Je wilt ontsnappen, maar daarvoor moet je het vertrouwen van je echtgenoot zien te winnen …

Dit is het verhaal van Rhine. Een verpletterende, meeslepende pageturner die je telkens confronteert met de vraag: wat zou jij doen? Wie kun je vertrouwen? Hoe moet je beslissingen nemen in een wereld waarin niets is wat het lijkt?”

Kan je het wel een leven noemen wanneer je reeds vooraf exact weet wanneer je zal overlijden? Wil je plannen maken, uitkijken naar de toekomst … wanneer het lijkt alsof je in een gigantische wachtzaal aan het wachten bent op die ene onvermijdelijke verjaardag?

Toen een stel wetenschappers besloot om het perfecte menselijke ras te creëren liep het mis. Dankzij deze mislukte poging is het leven van de tweede generatie-bevolking drastisch aangetast. Deze nieuwe generatie is dan wel bestand tegen kanker en andere ernstige ziekten, maar zowel mannen als vrouwen komen op de wereld met een beperkte bewaardatum. Dat klinkt heel vreemd wanneer we het over mensen hebben, maar uiteindelijk komt hun situatie hier wel op neer. Mannen worden niet ouder als 25 jaar en voor vrouwen is het nog erger … zij zullen nooit ouder als twintig worden.

Vanaf ze deze leeftijd bereikt hebben lijkt het alsof moeder natuur beslist dat hun tijd er op zit. Elk meisje in Rhine's wereld overlijdt nog voordat ze ook maar haar eerste rimpel of grijze haar heeft gekregen. Dit betekent echter ook dat diezelfde meisjes heel erg snel moeten opgroeien. Bovendien verdwijnen er ook heel regelmatig tienermeisjes. Ze worden gewoon van straat geplukt door ontvoerdersbendes die hen nadien als slaven doorverkopen aan de hoogstbiedende.

Dit overkomt ook Rhine, die na het overlijden van haar ouders, samen met haar tweelingsbroer heeft weten te overleven in barre omstandigheden. Tot die ene dag dat een ontvoerdersbende hun oog op haar heeft laten vallen. Op 16-jarige leeftijd wordt Rhine ontvoerd en gekocht door Mr. Vaughn, die haar dwingt om zijn 21-jarige zoon Linden te huwen. Linden heeft niet één maar meerdere echtgenotes, om te voorkomen dat de mensheid zal uitsterven, is polygamie in deze wereld immers geen uitzondering.

Om te kunnen uitsnappen uit de gouden kooi die het eigendom van de Familie Vaughn vormt, moet Rhine eerst het vertrouwen van haar echtgenoot en zustervrouwen winnen. Bovendien lijkt Linden's vader in tegenstelling tot zijn zoon, niet altijd goeds in de zin te hebben....

Rhine staat dus voor een hele uitdaging én ondertussen blijft de klok onverstoord voort tikken.

'Verwelken' bevat geen langdradige uitwijdingen, het is een vlot geschreven boek waarin het verhaal nooit lijkt stil te vallen. Persoonlijk vind ik het erg mooi hoe de lay-out van de kaft van dit boek ook in het boek werd doorgetrokken. Telkens wanneer een nieuw hoofdstuk begint, komt diezelfde vormgeving opnieuw aan bod.

Met Rhine heeft Lauren Destefano ook een sterk personage uitgewerkt. Heel verschillend van de meeste hedendaagse 16-jarigen, al is het natuurlijk wel logisch dat je vroeg-volwassen bent wanneer je in Rhine's wereld moet zien te overleven. 'Verwelken' zet je aan het denken, en de duistere wereld vol vergane glorie die Lauren Destefano tot stand bracht, maakt je bovenal heel gelukkig dat je niet zelf in die wereld moet opgroeien.