Onsterfelijk - Julie Kagawa

Titel: Onsterfelijk (Blood of Eden, Deel 1)
Auteur: Julie Kagawa
Uitgeverij: Harlequin
446 p.

Allie doet het onmogelijke: ze sterft om te kunnen overleven.

“De zeventienjarige Allie moet zien te overleven in een verwoeste wereld waarin vampiers de macht hebben. Nadat een van haar voedselstrooptochten haar bijna fataal is geworden, laat meestvampier Kanin haar kiezen: sterven of een vampier worden. Ze kiest voor het laatste, en dat brengt weer heel andere problemen met zich mee. Wat het betekent om een vampier te zijn, merkt ze pas echt als ze verliefd wordt op de dappere, loyale – en zéér menselijke – Zeke. Wat zal er gebeuren als hij erachter komt wat ze werkelijk is?”

Het was natuurlijk een leuke verrassing toen de postbode aan de deur stond met dit boek. Ik heb ontzettend genoten van Julie Kagawa's 'Iron Fey'-reeks en was dan ook erg nieuwsgierig naar het uiteindelijk eindresultaat dat je bekomt wanneer ze haar verhalende schrijfstijl gebruikt om een boek over vampieren te schrijven.

Het volume deed me al vermoeden dat dit verhalende talent ook in dit boek weer volop aanwezig was, en dit werd al vanaf het eerste hoofdstuk bevestigd. In navolging van Meghan, heeft de auteur met Allison 'Allie' Sekemoto een karakter tot leven gebracht dat je moeilijk niet sympathiek kan vinden. Iemand die ondanks de zware tegenslagen en barre levensomstandigheden er het beste van tracht te maken … al is dat momenteel niet veel meer dan overleven.

Ze leeft immers in een verwoeste wereld. In het begin van het boek leek het wel alsof we terug in de Middeleeuwen werden gekatapulteerd, maar eigenlijk bevinden we ons in de toekomst. Een toekomst waarin verwoekerde skeletten van gebouwen en skylines die de strijd tegen verroesting aan het verliezen zijn, de enige overblijvende restanten zijn van onze huidige welvaart. Een wereld waar vampieren zich niet meer verborgen houden, én het zelfs voor het zeggen hebben. Een toekomst waar de mensen terug Middeleeuwse gebruiken hebben ingevoerd zoals publieke terechtstellingen en vazallen die het gepeupel onderdrukken.

Allie's kleine, tengere gestalte doet het niet vermoeden, maar ze laat absoluut niet met zich sollen. Dat de vampiers het voor het zeggen hebben én de menselijke bevolking enkel als voedsel beschouwen, hoeft nog niet te betekenen dat ook zij zich gewonnen moet geven.

Daarom leeft ze volgens haar drie gouden regels:
1. ontloop de vampiers
2. voorkom dat je gepakt wordt
3. tracht genoeg voeding te vinden om alweer een dag te overleven

Wanneer ze ondanks deze regels toch ernstig in de problemen komt, wordt haar een keuze aangeboden. Sterven …. of sterven. Een meestervampier biedt aan om haar vampier te maken én ondanks haar grote afkeer is het toch nog steeds haar overlevingsdrang die overheerst en haar dit aanbod doet accepteren.

Maar dan begint haar avontuur eigenlijk nog maar pas. Ze moet immers nog veel leren om als vampier te kunnen overleven. Een ingrijpende verandering, met een leermeester die haar niet met zijden handschoentjes behandeld. Wanneer ze uiteindelijk in haar eentje moet zien te overleven, ontmoet ze echter al snel een groep rondtrekkende mensen … én Zeke. En het is net die ontmoeting die een echte test is voor haar.

Ze mag dan wel een monster zijn, maar wat voor monster is volledig haar keuze.

De indeling van het boek die Allie's evolutie lijkt te weerspiegelen, de wereld die Julie Kagawa zo gedetailleerd en beeldend tot leven brengt, … Dit boek bevat dan wel minder humor als haar vorige boeken maar zoveel meer spanning. Moeilijke keuzes, een op het eerste zicht onmogelijke relatie, … 'Onsterfelijk' is echt een boek waarbij je ongelukkig bent wanneer het einde in zich komt én dus een perfect eerste deel voor een nieuw reeks.