Soulmates-reeks van Joss Stirling

Joss Stirling heeft een erg luchtige, ontspannende schrijfstijl. Ze werkt haar hoofdpersonages vrij gedetailleerd uit, zodat je al snel met hen meeleeft en wil weten hoe het verhaal verder zal gaan.

In het eerste boek in deze reeks 'Het verhaal van Sky', verhuis het hoofdpersonage de 16-jarige Sky van Londen naar een klein Amerikaans dorpje in de Rocky Mountains omwille van het werk van haar adoptie-ouders. Ze is hier allesbehalve gelukkig mee omdat ze alles achter moet laten en een hele nieuwe start moet maken. In haar nieuwe school ontmoet ze Zed Benedict, die vrij arrogant en afstandelijk op haar overkomt. Na die eerste ontmoeting hoort ze echter een stem in haar hoofd en later ontdekt ze dat die 'vreemde' stem van Zed is. Plots begint hij zich helemaal anders te gedragen naar haar toe en wil hij wel contact. Hij verteld haar dat ze 'Soulmates' zijn en dat ze bij elkaar horen.

Eigenlijk was ik vooral blij dat er op dit moment toch enige argwaan is bij Sky en ze niet plots halsoverkop verliefd op hem is.

Zed geeft het echter niet zo snel op en legt haar uit dat hij een Savant is en een gave heeft. Zo is hij in staat om haar gedachten te lezen. Dat kan hij ook bij andere personen, maar enkel haar kan hij ook telepathisch toespreken. Hij legt uit dat hij echter niet de enige is met een gave, en dat zijn familie, De Benedicts, elk met hun afzonderlijke gave, zich samen inzetten om misdadigers op te pakken. Dit wordt natuurlijk niet door iedereen in dank aanvaard en maakt het nog wat moeilijker voor Zed om Sky te overtuigen, terwijl hij haar tegelijkertijd ook moet beschermen.

Het verhaal komt langzaam op gang terwijl Sky haar nieuwe thuis en dorpsgenoten leert kennen. Na haar ontmoeting met Zed en de ontdekking van zijn gave leert ze plots allerlei dingen die ze niet voor mogelijk hield, maar het is pas wanneer hij haar aan zijn familie voorstelt dat het verhaal plots in een stroomversnelling komt. Het is vooral de manier waarop Joss Stirling haar personages uitwerkt, waardoor je met hen meeleeft EN de spaning in het boek dat er voor zorgt dat je blijft verder lezen.

'Het verhaal van Phoenix', het tweede deel in de Soulmates-reeks volgt een nieuw vrouwelijk hoofdpersonage. Al gauw komt ze echter in contact met Yves Benedict en hierdoor komen we ook terug in contact met de personages uit het eerste boek. Al zijn het hier wel degelijk Phoenix en Yves die de hoofdrollen voor zich nemen. Opnieuw vindt een Benedict zijn soulmate, maar de situatie is voor hen helemaal anders als voor Sky en Zed. Phoenix groeide immers op in een gemeenschap waar ze gevangen zit tussen personen met allemaal hun eigen gaven. Alleen werden ze van jongsaf gedwongen om hun gave te misbruiken en zo de kost te winnen. Nadat haar moeder overleed, kon Phoenix echter nergens anders heen en ze heeft ook nooit geweten dat het anders kon. Haar talent, waarmee ze gedachten kan bevriezen is echter heel handig voor hun gemeenschap, want door dit op iemand toe te passen, krijgt ze makkelijk de gelegenheid om iemand te bestelen. Wanneer ze de opdracht krijgt om één specifieke persoon te bestelen, verloopt dit anders dan ze gewoon is en komt alles in een stroomversnelling terecht. Wanneer Phoenix haar soulmate ontmoet, ontdekt ze dat ze haar talent ook kan gebruiken om goede dingen te verwezenlijken. Maar eerst moet ze wel zien te ontsnappen aan de sterke greep van de Gemeenschap waarin ze is opgegroeit.

Opnieuw werkt Stirling haar hoofdpersonages erg gedetailleerd uit, waardoor je al snel even erg meeleeft met Phoenix en Yves als met de Soulmates uit het eerste boek. Bovendien verdwijnen Sky en Zed niet helemaal uit het beeld en dat is wel één van de voordelen van deze reeks. Je leert telkens nieuwe personages kennen maar blijft ondertussen eveneens op de hoogte van hoe het met de andere gaat. Bovendien hebben Phoenix en Yves een heel ander karakter als Sky en Zed en ook hun omstandigheden zijn zo verschillend, dat het verhaal ook al heeft het hetzelfde basisgegeven (het plotse ontmoeten van je soulmate), toch helemaal anders is als in het eerste boek.

Ook het derde deel in deze reeks 'Het verhaal van Crystal' las ontzettend vlot. Het hoofdpersonage hier is echter niet diegene die plots haar Soulmate ontmoet aan het begin van het verhaal. Dat is immers haar zus. Beide wonen samen in Venetië, maar haar zus Diamond moest voor haar werk in Amerika zijn en ontmoet dus daar onverwachts Trace Benedict. Chrystal voelt zich al lange tijd een 'mislukkeling' omdat ze in tegenstelling tot haar zus nog steeds geen specifieke gave heeft ontwikkeld. Bovendien is zij zelfs niet in staan om telepatisch met andere Savants te communiceren. Wanneer ze het wel probeert wordt ze immers meteen duizelig en misselijk. Het is echter net dat telepatisch communiceren dat noodzakelijk is om je Soulmate te kunnen ontdekken. Wanneer haar zus dan plots wel haar Soulmate ontmoet en al snel wil trouwen, voelt ze zich nog veel slechter. Haar enige talent is immers het terugvinden van verloren voorwerpen en dat is alleen maar handig wanneer één van haar familieleden weer eens de autosleutels niet weet liggen.

Diamond en Trace gaan helemaal op in elkaar en het plannen van hun huwelijk, waardoor Crystal tot haar grote ergernis is opgezadeld met Xav, aan wie ze zich ontzettend stoort. Wanneer hun families worden aangevallen door een vijandelijke Sagant en enkele van hen plots verdwijnen moeten ze echter samenwerken om hen terug te vinden. Terwijl ze dit doen ontdekt ze echter een heel andere Xav ….

Ook al is het 'Soulmate' - gegeven na twee boeken niet meer ontzettend origineel en weet je dus al grotendeels wat je te verwachten staat, toch lees je ook dit keer het boek weer erg snel uit. De vlotte (en ok het valt niet te ontkennen … erg luchtige schrijfstijl) en de uitwerking van de personages zorgt er ook nu weer voor dat het verhaal ontzettend vlot leest. Ook de andere Soulmate-koppels keren in dit verhaal weer terug om zowel Crystal als Xav bij te staan in hun zoektocht.