Inside Out - Maria V.Snyder

Titel: Inside Out
Auteur: Maria V.Snyder
Uitgeverij: Harlequin
350 p.

“Trella is een sloof. Een nobody. En net als de duizenden andere sloven die opeengepakt op de onderste niveaus van Binnen verblijven, doet ze het vuile werk voor de oppers, die boven in luxe leven. Maar Trella is ook de Koningin van de Buizen, die tijdens het schoonmaken van het ventilatiesysteem op plaatsen komt waar niemand anders ooit een voet zet. Als de Opper Cops erachter komen zal ze gerecycled worden. Maar nieuwsgierigheid is een sterke drijfveer, en er gaan geruchten dat er een uitweg is uit Binnen.

Als Cogon, haar enige vriend, wordt opgepakt, kan ze nog maar één ding voor hem doen. Zorgen dat ze de geheimzinnige Poort vindt, de mythische uitgang naar Buiten, wat dat dan ook mag zijn. Trella vindt steeds meer aanwijzingen voor het bestaan van de Poort, maar ze doet ook een andere ontdekking: ze staat niet alleen in haar pogingen. De sloven zijn klaar voor een opstand, en zelfs sommige oppers blijken anders te zijn dan ze dacht. Zoals Riley, een jongen die al snel verwarrend veel voor haar gaat betekenen.”

Om te beginnen moet ik eerlijk toegeven dat ik toen dit boek net uitkwam eigenlijk niet gemotiveerd was om het te lezen. Niet eerlijk van me vermits ik me baseerde op de cover van het boek en zelfs de korte inhoud nog niet had gelezen. Maar in die periode las ik het ene YA Fantasy-boek na het andere én op dat ogenblik dacht ik even 'Mmm, dat zal waarschijnlijk wat teveel op de vorige boeken lijken'.

De laatste tijd ben ik echter meer verschillende genres aan het afwisselen en dus kreeg ik plots wel veel zin om 'Inside Out' te lezen. Ik had immers nog geen enkel boek van Maria V.Snyder gelezen en ontdek wel graag nieuwe auteurs. Wat ik ervan vond? Wel … het feit dat ik met dit boek mijn leestempo-record verbroken heb beantwoord waarschijnlijk alvast die vraag. :)

Ik ben sowieso een vrij snelle lezer, maar bij dit boek ging het plots nog wat sneller. Het verhaal leest dan ook ontzettend vlot. De auteur weet een heel geweldige wereld tot stand te brengen, één waar je als lezer al snel helemaal in wegduikt. Deze wereld zorgt er in combinatie met de leuke personages, Snyder's vlotte schrijfstijl én de vrij korte hoofdstukken voor dat je het boek in één ruk wil uitlezen. En dat laatste kan je dus echt wel letterlijk nemen.

Trella leeft in een wereld waar alles heel gestructureerd is en iedereen erg gecontroleerd wordt. Binnen is een plek waar men op geen enkele manier weet wat er verder nog bestaat. Dankzij hydrocultuur worden zowel de sloven als oppers van voeding voorzien. Geen culinaire hoogstandjes vermits hun zelfvoorziening gebaseerd is op massaproductie én niet op diversiteit.

In Trella's leefwereld is iedereen een kleine radar, wiens stipt uitgevoerde taken ervoor zorgen dat het grote geheel vlot verloopt. Regelmaat is erg belangrijk in Binnen en de Opper Cops zien er dan ook op toe dat iedereen zich houdt aan deze strikte én dankzij hun steeds herhalende terugkeer, erg saaie leefwijze. Wie zijn saaie én vooral onderdrukte leven dan toch eens beu wordt en van zich durft laten horen, wordt al snel gerecycled in de 'Hakmolen'. Binnen beschikt nu eenmaal niet over voldoende ruimte voor cellen, dus worden opstandelingen al snel opgeruimd.

Niet enkel opstand wordt bestraft, ook nieuwsgierigheid is erg gevaarlijk voor wie hier leeft. En natuurlijk is dat net een karaktertrek die Trella niet kan onderdrukken. Daardoor komt ze geleidelijk aan tot de ontdekking dat niet alles wat hen van jongsaf is aangeleerd, de waarheid is. Zo klopt het beeld dat zij als sloof van de oppers heeft niet helemaal met de werkelijkheid. Bovendien is deze onwetendheid wederzijds. In dit verhaal blijkt dat Trella, als kleine relschopper hetzelfde effect tot stand brengt als een domino-blokje. Al snel krijgt de 'Koningin van de Buizen', die eerder gemeden werd doordat ze zo teruggehouden leeft, een hele hoop onverwachtse steun en lijkt ze een ketting-reactie van protest in gang te zetten. Een reactie die de lezer in sneltempo mee lijkt te sleuren naar de verrassende ontknoping toe.