De Ravenjongens - Maggie Stiefvater

Titel: De Ravenjongens (De Ravenserie, boek I)
Auteur: Maggie Stiefvater
Uitgeverij: Full Moon
364 p.

“Zolang ze zich kan herinneren heeft de familie van Blue haar verteld dat als zij haar ware liefde kust, hij zal sterven. Ze had nooit voorzien dat dit een probleem zou worden. Maar nu haar leven verweven raakt met de intrigerende wereld van de ravenjongens, is ze daar niet zo zeker meer van …

Blue Sargent komt uit een spirituele familie. Haar moeder is helderziende en kan de zielen zien van hen die gaan sterven. Blue zelf heeft ze nog nooit gezien. Daar komt verandering in wanneer ze de ziel ziet van een jongen die Gansey heet. Hij blijkt een student op de dure privéschool Aglionby te zijn.

Er kunnen twee redenen zijn waarom Blue als niet-ziener een geest van een toekomstige dode ziet: of ze is zijn ware liefde, of ze heeft hem vermoord. Haar moeder waarschuwt haar uit de buurt van de ravenjongens – zoals de studenten van Aglionby worden genoemd – te blijven. Maar Blue wil weten wie Gansey is. Voor ze het beseft, wordt ze meegezogen in een wereld waar liefde en dood onvermijdelijk zijn.”

Een nieuwe Maggie Stiefvater... daar was ik erg nieuwsgierig naar. Ondanks het feit dat 'Heartbeat' me niet helemaal wist te overtuigen, ben ik wel van in het begin een grote fan geweest van de 'Weerwolven van Mercy Falls'. Natuurlijk ben ik niet de enige fan van deze reeks en ik kan die mede-fans alvast heel gelukkig maken door hen te laten weten dat ik dit boek nog beter vind.

Opnieuw slaagt de auteur er in om de bewoners van Henrietta tot leven te wekken. Niet enkel de hoofdpersonages, maar hun familie, hun vrienden, … één voor één worden ze door Maggie Stiefvater zo goed uitgewerkt dat ze op papier tot leven lijken te komen. Hun voorgeschiedenis, hun twijfels en drijfveren, … alles is zo goed uitgewerkt dat je veel beter begrijpt hoe bepaalde beslissingen en gebeurtenissen tot stand komen.

Haar karakters zijn niet volmaakt, maar net dat maakt hen heel menselijk. Zo heeft Blue niet enkel een bijzondere naam, maar ook een zelf-gecreëerde excentrieke look en een nonchalant-uitziend kapsel waar veel artistieke vaardigheden aan vooraf gaan. Ze is dus niet zo maar een mooi meisje dat met de stroom meegaat. Het zijn zelfs vooral haar sarcastische reacties en humor die haar personage helemaal doen kloppen. Ook Gansey, die voor buitenstaanders lijkt te blaken van zelfvertrouwen en zich dankzij het trust fund van zijn vader (met een omvang als de Nationale Loterij) nergens zorgen om lijkt te moeten maken is in werkelijkheid niet zo perfect.

De afwisseling tussen deze perspectieven zorgen ervoor dat het verhaal meer tempo krijgt en al snel word je als lezer meegezogen in hun avontuur. Tijdens deze gebeurtenissen speelt het mystieke, het magische een heel belangrijke rol en ergens voel je als lezer ook de duistere dreiging die in de achtergrond steeds aanwezig is.

Het mystieke aspect en de sfeer van dit boek deden me, ook al is het ontzettend lang geleden dat ik dat boek las, terugdenken aan 'De verborgen geschiedenis van Donna Tartt.