Silber - Kerstin Gier

Titel: Silber
Auteur: Kerstin Gier
Uitgeverij: Blossom Books
326 p.

“Sinds Liv Silber met haar moeder en zusje naar Londen is verhuisd, droomt ze nogal vreemd. Lange gangen met versierde deuren, in raadsels sprekende standbeelden, de nanny die haar achtervolgt met een bijl … Liv droomt zelfs over een kerkhof, waar ze midden in de nacht vier jongens allerlei mysterieuze rituelen ziet uitvoeren. Nog vreemder wordt het als de jongens echt blijken te bestaan. En het allervreemdst is misschien wel dat ze dingen over Liv weten die alleen in haar dromen voorkomen. En dat is nog maar het begin ...”

Ok, ik zal het maar meteen toegeven, met mijn 30+ behoor ik niet echt tot de Young Adult-doelgroep waarvoor dit boek bedoeld is. Maar dit is dus echt één van die boeken die me er aan doen denken hoe gelukkig ik mezelf mag prijzen dat ik bij de boekhandel of bibliotheek niet eerst mijn identiteitskaart moet laten zien. Stel je voor … of nee toch maar niet want dat is een nachtmerrie en het zijn immers dromen waar dit boek om draait.

Na de 'Edelsteen-trilogie' waarin Gwendolyn me zowat iedere pagina een glimlach op het gezicht toverde, was ik erg benieuwd naar de nieuwe reeks die Kerstin Gier ging uitbrengen. Ik volgde dus heel nieuwsgierig alle berichtjes die BlossomBooks in verband met Silber deelde op Twitter en Facebook. Leesfragmenten, de cover, … elk tipje van de sluier dat werd opgetild, maakte het wachten iets korter... Tot ik het boek zelf in handen kreeg.

En ja hoor, Kerstin Gier slaagt er opnieuw in om een innemend en vooral grappig personage tot leven te brengen. Liv Silber's ouders zijn al jaren gescheiden. Vermits zij en haar zus Mia steeds opnieuw van vader naar moeder verhuizen en deze beide omwille van hun werk telkens ergens anders wonen, heeft ze op jonge leeftijd al op verschillende plekken gewoond. Maar dit keer kijkt ze er samen met haar zusje Mia echt naar uit. Hun moeder die dit keer aan de slag gaat voor het College in Oxford heeft immers een cottage gehuurd en beide zusjes hebben samen met hun Nanny al een heleboel plannen voor hun nieuwe leven op het rustieke platteland. Alleen blijkt bij aankomst op de luchthaven al snel dat ze nieuwe plannen zullen moeten maken....

Ann, hun mama (“sneller dan een Ipad en minstens even nauwkeurig als Wikipedia” maar spijtig genoeg ook ontzettend vergeetachtig) heeft immers niet enkel een nieuwe job maar ook een nieuwe liefde gevonden. Wat mams nu zo leuk vindt aan Ernest snappen de meisjes niet, maar blijkbaar menen ze het wel serieus. Zo ernstig zelfs dat ze binnen de kortste keren bij Ernest intrekken. Een nieuwe thuis en school in een nieuwe stad, een nieuwe liefde in hun moeder's en dus ook hun leven en daar boven op ook nog eens een nieuwe stiefzus en stiefbroer. Gelukkig zijn zowel Liv en Mia gewoon om in recordtempo te verhuizen en hebben ze ondertussen wel geleerd hoe ze zich zo snel mogelijk moeten aanpassen in nieuwe situaties.

Mondig was Liv altijd al en dankzij de Kungfu-lessen die ze volgt kan ze zich ook goed verweren. Gelukkig liggen er deze keer geen klasgenoten hun kans af te wachten om haar kopje onder te duwen in de toiletten... Ze ontdekt echter al snel dat er haar iets anders te wachten zijn, iets dat ondanks haar rijke fantasie zeker niet voorkwam in haar lijstje met eventuele verwachtingen.

Vreemde dromen zijn niet zo abnormaal. Meer zelfs, mocht ik sommige van mijn dromen kunnen uitschrijven dan zou ik al enkele fantasy-boeken kunnen uitbrengen. Maar dromen waarin je hele gesprekken aangaat met jongens die nadien bij je op school blijken te zitten? Of ronddwalen in iemand anders dromen? Nee, dat heb ik zelf nog nooit meegemaakt, maar Liv dus wel.

Wanneer dan ook nog eens blijkt dat die jongens een tijdje geleden, na het drinken van iets te veel cocktails, besloten om voor de lol een Demon van de Nacht op te roepen wordt al snel duidelijk dat Liv moet ingrijpen wil ze de heropstanding van deze Hoeder van de Schaduwen voorkomen.

Ik heb echt ontzettend genoten van dit boek. Liv die zich verbaal uitstekend weet te weren en de ene grappige uitspraak na de andere doet, maar deze ook afwisselt met de Chinese wijsheden van Mr. Wu (haar KungFu-trainer) en de raadgevingen van Sherlock Holmes. Gezien haar grote nieuwsgierigheid en het feit dat ze elk raadsel wil oplossen hoeft het geen verklaring waarom net Sherlock Holmes haar grote held lijkt te zijn. Maar ook de andere personages weten de lezer al snel in te palmen. Haar zusje Mia, hun Nanny Lottie die in stress-situaties niet meer normaal kan praten maar al snel overschakelt op grappige verhaspelingen, hun verstrooide moeder, … En dan zijn er ook nog de jongens: Stiefbroer Grayson en zijn vrienden Arthur, Jasper (beter bekent al Ken-Scheert-Zich en niet al te snugger) en Henry die wel eens ernstige concurrentie voor Sherlock Holmes zou kunnen zijn.