De Gouden Lelie - Richelle Mead

Titel: De Gouden Lelie (deel II in de Alchemisten-serie)
Auteur: Richelle Mead
Uitgeverij: Full Moon
443p.

“Sydney is een alchemist. Al honderden jaren lang beschermen de alchemisten de grenzen tussen de mensen en de vampiers. Sydney krijgt de lastige taak Jill Dragomir, een vampierprinses die is ondergedoken op een mensenschool, te beschermen. Ook heeft ze Sonya en Adrian onder haar hoede, twee vampiers met speciale magie. Sydney voelt zich erg aangetrokken tot Adrian, maar als alchemist mag ze natuurlijk niet verliefd worden op een vampier. Dan worden Sydney en Sonya aangevallen door de Strijders van het Licht. Zij vinden dat alle vampiers uitgeroeid moeten worden en hebben de jacht op vampiers geopend. En iemand in Sydneys directe omgeving is een van hen...”

Na het lezen van 'Bloedverwanten' was ik erg nieuwsgierig naar dit boek. Het eerste deel uit deze Alchemisten-serie was me immers geweldig bevallen. De kennismaking met Sydney die we als lezer al wel kenden uit de Academicus Vampyrus-serie werd nu veel gedetailleerder aan ons voorgesteld en ook Adrian kwam terug opdagen. In dat eerste boek werden zowel nieuwe als reeds bekende personagens voorgesteld maar er was ook voldoende actie én een spannend einde.

Daardoor had ik verwacht dat dit tweede deel meteen in sneltempo zou verderzetten waar Richelle Mead in 'Bloedverwanten' had afgerond. Maar dat bleek niet het geval te zijn. Natuurlijk heb ik dit boek graag gelezen. Het was interessant om meer te weten te komen over het belang van de Alchemisten. Adrian's mail en sms-jes lieten me vaak glimlachen en dat deden ook de nicknames die hij voor hun vrienden bedacht.

Ik vond het wel wat jammer dat de eerste helft van dit boek zo traag op gang kwam. Je mag de spanning geleidelijk aan opbouwen maar eigenlijk kwam er pas halfweg het boek actie én spanning in het verhaal. Natuurlijk wil je als lezer graag weten hoe het Eddie en Jill vergaat. De ene stapelverliefd, terwijl hij zijn uiterste best doet om dit te verbergen (wat de ene keer al wat beter lukt als de andere) en de andere gelukkig nu ze aanvaard wordt op school. Al komt Jill ook tot de ontdekking dat het niet makkelijk is om een relatie te hebben met een mens wanneer je de helft van je leven voor hem verborgen moet houden. En dan is er Brayden, die dankzij zijn liefde voor logica en zijn hoge IQ de ideale gesprekspartner is voor Sydney … maar misschien niet de perfecte partner.

Nu ze zich niet meer tussen Alchemisten bevindt, maar samenleeft met Moroi en Dhampiers komt Sydney komt tot een aantal vaststellingen. Zo blijken zaken waar ze een intense afkeer voor heeft erg handige hulpmiddelen te worden, evolueert ze van taxi-chauffeur tot rij-instructeur, volgt ze een zelfverdediging-cursus... Sterk in je schoenen staan is toch net iets handiger wanneer je jezelf niet enkele verbaal kan weren, al komt die verbale vaardigheid dan weer wel perfect van pas om haar opstandige 'nichtje' uit de nood te helpen.

Sommige ontdekkingen zetten echter haar hele wereldbeeld op stelten. Meer zelfs, ze brengen de overtuigingen waar ze al haar hele leven mee is opgegroeid aan het wankelen. Wat doe je wanneer je ontdekt dat je wordt aangevallen door diegenen die je hoort te beschermen? En moet je echt blindelings alle bevelen opvolgen of mag je soms ook voor jezelf opkomen?

Ik heb het boek graag gelezen, maar vond het wel jammer dat je als lezer vrij lang moet wachten vooraleer het verhaal echt op gang komt. De innemende personages, die ondertussen al wat aanvoelen als een fictieve vrienden-kring compenseren dit wel voor een groot deel, maar ik hoop toch dat het volgende deel meer actie zal bevatten. Nog eventjes wachten dus want ik wil wel weten hoe alles uitdraait voor Sydney en Adrian...