Schittering van de zon - Nora Roberts

Titel: Schittering van de zon (Deel 1 van de Gallaghers van Ardmore-serie)
Auteur: Nora Roberts
Uitgeverij: Harlequin
318 p.

“Aan de kust van Ierland, het land van grillige kliffen, groene velden en prachtige legendes, ligt het mooie dorpje Ardmore. Levendig middelpunt is Gallagher's Pub, waar het altijd behaaglijk is, het bier schuimt in de glazen en Aidan, Shawn en Darcy Gallagher voor iedereen een luisterend oor hebben.

Wanneer de Amerikaanse Jude Frances haar intrek neemt in een huisje net buiten het dorp, kan het dan ook niet anders of ze komt vroeg of laat bij de Gallaghers terecht. En daarmee verandert ze Aidans leven. Want samen met hem blijkt ze aangewezen om een eeuwenoude betovering te verbreken...”

Ik besef dat het lichtjes schandalig is, maar toch geef ik het maar eerlijk toe. Tot voor dit boek had ik nog geen enkel van Nora Robers verhalen gelezen. Om de één of andere is het er nog nooit van gekomen. Dit boek was echter een geweldige eerste kennismaking. Jullie weten al dat ik een grote fan ben van Maeve Binchy en misschien heb ik in Nora Roberts een opvolger van haar ontdekt.

Natuurlijk heeft het feit dat dit verhaal zich afspeelt in Ierland daar iets mee te maken, maar Nora Roberts slaagt er ook net als één van mijn favoriete auteurs in om al schrijvend karakters tot leven te laten komen. En dat niet alleen, vanaf de eerste pagina beleef je het verhaal samen met hen mee. Zelfs op zo'n manier dat het aanvoelt alsof je tijdens het lezen even mee naar het uiterst bevallige Ardmore verhuist.

Een dorp omgeven door zo'n mooi landschap dat het lijkt alsof je een schilderij bent ingeglipt. Maar dan wel één waar je er meteen ook de geur van versgebakken brood, de beweging van de altijd aanwezige frisse zeelucht en het geluid van zingende vogels (of blaffende honden) bij krijgt.

Ardmore is een plek waar niemand het ooit te druk heeft voor een praatje. Helemaal anders dus dan het drukke Chicago waar Jude vandaan komt. En het kleine huisje, dat knus én gezellig is, is ook een veel gezelligere plek om te wonen dan het appartement dat ze heeft achtergelaten in Amerika.

Een gemoedelijke plek waar iedereen elkaar kent én helpt, waar muziek alom tegenwoordig is en familiebanden erg hecht zijn. De plaats waar Jude tot rust kan komen, waar ze voor het eerst in haar leven echte vriendinnen ontdekt én een heuse kater meemaakt. Maar bovenal de plek waar de stijf geklede Jude, die steeds twijfelt over haar eigen kunnen, leert om te stoppen met piekeren en de toekomst gewoon op zich af laat komen. In Ardmore en in het gezelschap van de zelfzekere Aidan leert ze dat haar continue twijfels onnodig zijn en vindt ze de moed om eindelijk te worden wie ze wil zijn.

Nora Roberts' charmante personages en ontspannende manier van schrijven zorgen voor een betoverend boek waarin het van de eerste tot de laatste pagina aangenaam vertoeven is. Ik kijk nu al uit naar het tweede deel van deze reeks.