Kim Harrison

Ah … Kim Harrison. Ik wou haar boeken al zo ontzettend lang lezen, maar jammer genoeg hadden ze ze niet bij onze plaatselijke bibliotheek. Ik lees heel graag én veel en kan dus spijtig genoeg niet alle boeken aanschaffen die ik wil lezen. Geen probleem natuurlijk, vermits ik nog steeds naar de bibliotheek kan gaan, maar die hadden jammer genoeg geen enkel boek van Harrison en dus zag het er naar uit dat ik deze boeken aan me voorbij zou moeten laten gaan.

Alleszins zo zag het er naar uit, tot ik dit jaar besloot om lid te worden in de Permeke Bibliotheek van Antwerpen, die natuurlijk een veel groter aanbod van boeken heeft als onze kleinere plaatselijke bibliotheek. Als eerste ben ik meteen de boeken van Kim Harrison beginnen lezen, maar bij mijn eerste bezoekje had ik al een erg lange lijst bij van al de boeken die ik graag wou lezen maar niet aanwezig waren in onze gemeente. Tja, als je vele uitgeverijen volgt via Facebook en Twitter wordt die lijst natuurlijk steeds maar langer. Die eerste keer ben ik dus terug gekomen van Antwerpen met een draagtas die volgepropt was met dikke fantasyboeken. Toen had ik nog niet stilgestaan bij het gewicht van die boeken, maar ondertussen ben ik slimmer geworden en neem ik een rugzak mee. :)

Ik hoef dus eigenlijk niet meer te zeggen dat ik echt wel blij was dat ik eindelijk haar boeken kon lezen. En al helemaal toen bleek dat ik er niet zomaar veel van verwachte, maar dat ze ook nog eens aan die verwachtingen leken te voldoen. Elk van de vijf boeken is vrij omvangrijk, maar de wereld die Harrison voor ons heeft bedacht is zo leuk om in te verblijven en haar personages zijn zo boeiend dat je ze amper kan neerleggen voor je ze helemaal hebt uitgelezen.

Zo had ik het eerste boek 'Heksen en Demonen' meegenomen toen we een weekje aan de zee waren en het boek was zo snel uitgelezen dat ik al snel te weinig leesvoer bleek me te hebben. :)

In dit eerste boek maken we kennis met de heks Rachel Morgan. Ze leeft in een wereld waarin een onbekend virus (wel grappig dat door dit virus de mensen nadien nog steeds een panische angst hebben van tomaten) de oorzaak werd van de Ommekeer. Dankzij deze grote verandering werd de mensheid verdeeld in gewone mensen en de Anderen. Die laatste zijn evengoed mensen, tot ze onder bepaalde omstandighedn plots muteren tot weerwolven, ondoden en demonen, tovenaars, heksen en zelfs kobolden.

Het hoofdpersonage Rachel is een heks, maar dan wel een goede, oftewel een witte heks. Alleen heeft ze haar gaven niet altijd perfect onder controle. Gelukkig is er Jenks, een eigenwijze fee die niet op zijn mondje gevallen is en bij voorkeur via haar oorbellen of schouder meereist als haar persoonlijke bodyguard. Waar nodig grijpt hij in en af en toe is dat ook wel echt nodig. Rachel die dan wel bij de Anderen behoort, maakt immers jacht op soortgenoten die het hebben voorzien op de gewone mensen.

Wanneer Rachel en haar vriendin Ivy besluiten om samen met Jenks hun ontslag in te dienen en voor zichzelf een detective-bedrijfje op te richten, is hun baas hier niet erg gelukkig mee. Al snel worden er weddenschappen afgesloten op het aantal dagen dat Rachel nog rest, nu ze de toorn van haar ex-baas over zich heeft afgeroepen. Het kost haar dus al ontzettend veel moeite om alle huurmoordenaars te ontlopen en dat is nog maar het begin van haar avonturen.

Boek na boek, moet ze de strijd aangaan tegen verschillende demonen, tovenaars, ondoden en zelfs kobolden, gelukkig staat ze er nooit alleen voor en krijgt ze er geleidelijk aan zelfs enkele extra hulp bij. Maar die heeft ze dan ook echt wel nodig, wanneer ze bijvoorbeeld ongewild een pact moet sluiten met een demon.

Eigenlijk telt voor elk van de boeken die ik tot nu toe las hetzelfde, allemaal zijn ze een mengeling van actie, humor en romantiek. Rachel en haar vrienden beleven het ene avontuur na het andere en vaak weet ze zich zelf maar op het laatste nippertje uit de problemen te redden. Dat ze zich vaak nogal impulsief in het gevaar stort zonder een plan uit te werken met Ivy of naar haar te luisteren, maakt het haar natuurlijk niet makkelijker. De afwisseling tussen actie en romantiek is wel fijn, want die zorgt er voor dat het boek niet te langdradig wordt. Harrison's vlotte schrijfstijl zorgt er voor dat haar boeken heel vlot lezen. Bovendien heeft ze haar hoofdpersonages erg goed uitgewerkt als sympathieke karakters. Ze zijn zeker niet perfect, en halen af en toe zelfs enkele foute dingen uit, maar vermits we hun duidelijk omschreven beweegredenen kennen, snap je wel waarom ze juist die beslissingen nemen.

Momenteel ligt het 5de boek, Heksen en Elfen, hier nog op me te wachten. Maar jammer genoeg zijn de vijf volgende delen in deze reeks nog niet vertaald naar het Nederlands. Ik hoop dat het vijfde boek net als zijn voorgangers vlot en leuk leesvoer zal blijken te zijn. Indien dit het geval is moet ik toch maar eens op zoek gaan naar de Engelstalige delen die hierop volgen. Ik vond 'Heksen en Toverij' echter iets minder goed als zijn voorgangers en hoop dus dat 'Heksen en Elfen' terug naar het voorgaande niveau gaat.

Edit: Ik heb ondertussen ook 'Heksen en Elfen' verslonden en ja hoor Harrison ging in dit vijfde boek terug naar haar vroegere niveau. Dit vijfde boek was opnieuw heel erg leuk om te lezen, het lijkt ondertussen wel alsof je opnieuw met je eigen vrienden optrekt, vermits je zo erg met de personages meeleeft en helemaal in Harrison's wereld onderduikt. Ik melde in de vorige alinea al dat ik misschien op zoek moest gaan naar de volgende Engelstalige delen en na dit vijfde boek was ik dat helemaal van plan. Ik heb echt wel geluk gehad, want toen ik met een vriendin toevallig bij een Engelstalige tweedehandse boekenwinkel ging rondsnuffelen, heb ik daar deel 6 tot en met 9 kunnen kopen voor slechts 13 euro. :)

1. Heksen en Demonen - Rachel Morgan is weliswaar een goede heks, een witte, maar ze heeft haar heksenkunsten niet altijd onder controle. Gelukkig is hij er nog, de eigenwijze huiself Jenks, haar persoonlijke lijfwacht die bij voorkeur op de schouder van Rachel meereist en waar nodig ingrijpt. Haar andere huisgenoot is Ivy, een beeldschone ondode die, en wel om twee heel specifieke redenen, een oogje op Rachel heeft. De drie voorzien in hun levensonderhoud door te jagen op de monsters in mensengedaante die de stad onveilig maken. Als Rachel en Ivy de jacht openen op de zakenman Kent Kalamack, een drugslord die handelt in bovennatuurlijke roesmiddelen, worden ze het doelwit van heksenhuurmoordenaars. Wat nu te doen? Goede raad is duur. Zelfs Jenks weet het even niet, en dat zegt voldoende over de ernst van de situatie...

2. Heksen en Ondoden - Rachel Morgan is een sexy single witte heks die samen met de beeldschone ondode Ivy en haar 'pixie', de huiself Jenks, een bedrijfje heeft opgericht in Ommekeer Cincinatti. Ze heeft het verschrikkelijk druk: niet alleen moet ze met haar agentschap de wijk de Hollows beschermen tegen demonen, maar daar is nu ook nog een seriemoordenaar bijgekomen die zich voedt met heksenzielen. En Ivy die een 'bloedband' met haar wil.

3. Heksen en Duivelsgebroed - Huiself Jenks wordt er knap chagrijnig van als zijn bazin, de witte heks Rachel, het op een akkoordje gooit met de demon Algaliarept. In ruil voor de getuigenis tijdens het proces tegen de slechte ondode Piscary - die een regelrechte bedreiging vorm voor Rachel - belooft Rachel onder meer haar aura te delen met de demon. Rachel is er vast van overtuigd dat ze alle touwtjes stevig in handen kan houden. Maar als ze het jonge onschuldige meisje Ceri uit de klauwen van de demon redt, gaat het goed mis. Dan ontdekt Rachel, die tot haar grote verdriet nog steeds single is, dat ze niet helemaal ongevoelig is voor de charmes van de sexy ondode Kisten, vooral nu haar eerste liefde Nick haar op afstand houdt. Als Rachel tenslotte voor Kisten valt, komt ze erachter dat Algaliarept een grotere bedreiging vormt dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. Jenks wordt van alle gedoe alleen maar nog chagrijniger...

4. Heksen en toverij begint met veel vaart als de witte heks Rachel Morgan tot haar verbijstering ontdekt dat haar ex-liefje Nick de jonge Jax, de zoon van Rachels huiself Jenks, bij een misdrijf heeft betrokken. Nu is Jax ergens ondergedoken omdat hij vanwege de kou niet naar huis kan, en Nick is door weerwolven gegijzeld en wordt vastgehouden op een eiland, omdat hij een kostbaar artefact van hen gestolen heeft. Met behulp van een gevaarlijk soort toverij krijgt Jenks menselijke proporties, om hem in staat te stellen samen met Rachel op zoek te gaan naar zijn zoon. Jax opsporen en bevrijden is geen probleem, maar als Rachel in haar goedheid - of is ze nog een beetje verliefd op hem? - besluit ook haar ex Nick te bevrijden, wordt dat haar door de weerwolven niet in dank afgenomen. Van jager is Rachel opeens het wild geworden en, dat weet iedereen, weerwolven geven nooit op. Gelukkig krijgt Rachel hulp van Ivy, haar vriendin en huisgenote.

5. Heksen en Elfen - In Heksen & Elfen, alweer de vijfde roman over de witte heks Rachel Morgan, altijd onderweg, altijd verliefd, is Rachel nog steeds in het bezit van 'de focus', een vijfduizend jaar oud door demomen gewrocht artefact dat ongekende krachten bevat. Dat zorgt voor veel ongewenste aandacht uit allerlei duistere hoeken en gaten. Bijgestaan door haar huiself Jenks en rechercheur Glenn moet Rachel tot het uiterste gaan om zich demonen, weerwezens en, met name, de kobold Trent Kalamack (en trawanten) én de meestervampier Piscary van het lijf te houden. Allemaal willzen ze het artefact maar wat graag in handen krijgen. Tot overmaat van ramp doet een ongemeen gruwelijke seriemoordenaar van zich spreken en wordt Rachels weerwolfvriendje David Hue de belangrijkste verdachte. De ontknoping laat de lezer happend naar lucht achter...