Drakenkoningin - An Janssens

In mijn laatste pakket recensie-boeken bevond zich naast het exemplaar van 'Het Rosie Project', waar ik zoals je in mijn vorige recensie kon lezen erg enthousiast om was, ook dit boek van An Janssens. Deze jonge Vlaamse won in 2013 met haar manuscript 'Koningin van Verdriet' de eerste Luitingh Fantasy & MagicTales schrijfwedstrijd. Dankzij deze wedstrijd kreeg ze de kans om haar manuschript verder uit te werken en uiteindelijk ook als 'Drakenkoningin' te publiceren.

Ik heb zelf natuurlijk de andere inzendingen niet gelezen, maar kan wel volmondig bevestigen dat ik erg heb genoten van dit fantasierijke boek.

“Al zevenhonderd jaar lang wordt de mensenwereld met ijzeren vuist geregeerd door één persoon. Niemand is zijn leven zeker onder het tirannieke bewind van de koningin die met magie gedachten kan planten – zo kan ze iedereen laten denken of zien wat zij wil. En dat met verschrikkelijke gevolgen voor haar slachtoffers.

Toch is er een gebeurtenis waarnaar elke bewoner van haar koninkrijk reikhalzend uitziet: de wedstrijd waarmee iedereen – jong of oud, arm of rijk – kans maakt zich de kroon toe te eigenen. Er zijn geen regels, slechts vijf proeven en één kans om het koninkrijk te winnen.

Niemand verwacht dat de koningin, die tenslotte elke keer haar tegenstanders genadeloos wist uit te schakelen, zal worden verslagen. Totdat Thala, haar dochter, zich opgeeft voor de wedstrijd ...”

Dit winnende boek, dat tevens het debuut van An Janssens is toont aan dat ze een veelbelovende aanwinst is in de auteurswereld en meerbepaald in de fantasiewereld. In 'Drakenkoningin' brengt ze een heel nieuwe wereld tot stand, één waarin zowel tovenaars als draken leven. Een plek waar wezens als 'liften', 'sluipmuizen' en 'planters' niemand vreemd doen opkijken. Een wereld waar één persoon het voor het zeggen heeft en zich totaal geen zorgen maakt om deze machtige positie kwijt te spelen, vermits ze iedereen kan bespelen én hanteren als een marionet.

Wanneer Thala, de witte prinses, door een samenloop van omstandigheden, zichzelf opgeeft voor de wedstrijd worden er echter enkele zaken in beweging gezet. Terwijl ze proef per proef, haar kunnen in snelheid, wilskracht, kracht en wijsheid aantoont, ontdekt ze steeds meer over zichzelf. Deze ontdekkingen maken haar duidelijk dat haar wereld is opgebouwd uit leugens. Die confronterende onthullingen zorgen er voor dat haar wereld lijkt in te storten en ze zich tussen een ruïne van leugens een weg moet banen naar de échte waarheid EN de laatste beslissende proef.

Voor de geïnteresseerden, de schrijfster van dit leuke boek, stelt haar debuut zelf voor tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen. Op 5 november 2013 doet ze dit om 19u30 in de Rode Zaal van Antwerp Expo.