Project Persefone: Het Experiment - Michelle Gagnon

Titel: Project Persefone: Het Experiment
Auteur: Michelle Gagnon
Uitgeverij: Blossom Books
349 p.

Noa wordt wakker op een operatietafel met een vers litteken op haar borst. Door haar jonge jaren die ze doorbracht in jeugdinstellingen, pleeggezinnen en zelfs een jeugdgevangenis heeft ze een sterk karakter. Ze laat zich niet snel iets wijsmaken en heeft dan ook al snel door dat er iets niet pluis is. Dankzij Noa's sterke overlevingsinstinct en een knap staaltje snelle én slimme inprovisatie weet ze op het nippertje te ontsnappen.

Peter die op een avond weer eens alleen thuis is, snuffelt wat rond tussen in het bureau van zijn vader, wanneer hij een map over Project Persefone ontdekt die zijn interesse wekt. Geïntregeerd doet hij online wat research naar dit onderwerp tot enkele minuten nadien zijn deur wordt ingetrapt door een groep onbekende mannen.

Beide personages lijkt in niets op elkaar maar ze hebben wel één gemeenschappelijk punt … Hun talent om via een sluipweg van servers en het doorbreken van firewalls binnen te dringen in de 'vuile was' die firma's en overheden geheim willen houden. Een talent dat ze via de hackercommunity ALLIANCE hanteren om onrecht aan het licht te brengen en de schuldigen te straffen.

Peter roept in zijn zoektocht naar informatie over Project Persefone hulp in van één van zijn medehackers Noa. Beide trachten los van elkaar een antwoord op hun vragen te vinden. Maar wanneer ze tot de ontdekking komen dat hun problemen niet los van elkaar staan, regelen ze een ontmoeting in het echte leven en besluiten ze hun krachten te bundelen.Dit is maar goed ook, want ook al is Noa gewoon om alles zelf te doen, soms is het nu eenmaal beter om een back-up te hebben.

Het is zelfs levensnoodzakelijk wanneer ze niet enkel online maar ook in real life verstrikt raken in het net van een rijke multinational. Medische experimenten, verdwenen straatkinderen, corruptie … Niets is wat het lijkt en niemand valt te vertrouwen.

Een tijdje geleden won ik dit boek dankzij een online-wedstrijd en ik was er erg benieuwd naar. Een BlossomBook heeft me tot nu toe nog nooit ontgoocheld, maar ook de samenvatting op de cover van dit boek sprak me erg aan. Zowel deze tekst als de afbeelding op de voorkaft schetsen direct een beeld van de sfeer én spanning in dit boek.

En spannend is het. Ik heb 'Project Persefone: Het Experiment' in het ziekenhuis gelezen. Een plek waar het normaal moeilijk is om je op je boek te concentreren door al de achtergrondgeluiden en het gepraat in de wachtzalen. Dit keer moesten ze echter meerdere keren mijn naam afroepen, omdat ik volledig in het verhaal zat.

Ik hield erg van de personages. Noa en Peter zijn elkaars tegengestelden, maar hierdoor vullen ze elkaar ook wel perfect aan. Vermits we elk hoofdstuk vanuit beide personages hun perspectief beleven, is het heel leuk dat deze invalshoeken zo verschillend zijn. Het boek had geen enkel saai moment, de spanning stroomt door het hele boek en er is voldoende actie om je van begin tot einde op het puntje van je stoel gekluisterd te houden.

Met Noa als hoofdpersonage (zij deed me echt regelmatig aan Lisbeth Salander denken) en de belangrijke rol van het hacken lijkt dit boek wel de start voor een Millenium-trilogie voor Young Adults.

Het zou me zelfs niet verbazen mocht 'Het Experiment' verfilmd worden, want dit boek heeft het allemaal: actie, spanning, boeiende personages, locaties die prachtig in beeld kunnen worden gebracht, … Of er ook effectief een verfilming zal komen is nog maar de vraag, maar ik kijk wel alvast uit naar de komende twee boeken uit deze trilogie.