De 5de golf - Rick Yancey

Cassie zat op school toen de Anderen hun openingszet uitvoerden. Tijdens deze 1ste golf verdween plots alle electriciteit. De wereld werd in duisternis gehuld en vanuit die duistere hemel vielen de stilgevallen vliegtuigen uit de lucht. De snelwegen die altijd in beweging waren werden plots omgetoverd tot een schouwspel van gestrande auto's en bussen. Ambulances en brandweerwagens konden niet meer uitrijden, … Hun openingszet toverde de alledaagse drukte in één enkele seconde om in een paniekerige chaos.

Bij de tweede golf lokten ze op een kunstmatige wijze een gigantische wateroverlast uit waardoor meerdere steden simpelweg werden weggevaagd door overstromingen. En vervolgens kwam de derde golf. Een door de Anderen genetisch gemanipuleerde Ebola-virus, werd via vogels op de mensen afgestuurd. Door deze verspreiding via de lucht was het vrijwel onmogelijk om aan dit sterke virus te ontsnappen en overleefden slechts 3 op de 100 mensen deze derde aanval.

De wereldbevolking is ondertussen gigantisch gekrompen in aantal en nog gunt men de overlevers geen moment van rust. Tijdens de vierde golf worden er immers sluipmoordenaars geactiveerd. Deze Anderen werden al bij een aantal mensen ingeplant nog voor ze ter wereld kwamen, ze hebben jarenlang geslapen in hun gastheer of gastvrouw, tot ze werden wakker gemaakt om aan hun taak van te beginnen.

En dan staat hen nog een 5de Golf te wachten...

In dit boek ontmoeten we niet enkel Cassie, die nadat haar broer weggevoerd is en haar vader voor haar ogen werd vermoord, alleen rondzwerft. We volgen ook Zombie, die voor de aanvallen bekend stond als Benjamin Thomas Perish en maken kennis met Evan Walker.

De auteur weet de situatie zo beeldend te omschrijven, dat je tijdens het lezen net als de personages een bevreemdend gevoel krijgt. Aan het begin van het boek krijg je dankzij deze beeldende schrijfstijl een duidelijk zicht op hoe deze wereld er onder de aanvallen uit ziet. Samen met de personages, ontdek je geleidelijk aan dat niets is wat het lijkt. Wat een veilige haven lijkt te zijn, is uiteindelijk immers net de 'hel op aarde'. Het omgekeerde is ook waar, want terwijl je eigenlijk niemand kan vertrouwen, lijkt net de persoon van wie je het ergste verwacht dan weer een uitstekend medestander te zijn tijdens deze overlevingsstrijd.

Het is echter pas wanneer zowel Cassie en Ben als hun vrienden duidelijk beseffen wat de beruchte 5de Golf nu juist betekent, dat ze een kans op overleven kunnen waarmaken. Je kan immers geen oorlog winnen wanneer je niet weet wie je vijand is.

Ik vond het een beetje grappig toen ik ergens las dat men dit boek nu al DE thriller van 2014 noemt, vermits dat jaar nog niet eens begonnen is. Maar ik heb wel ontzettend genoten van dit verhaal. Je merkt op het einde van 'de 5de Golf' duidelijk dat Rick Yancey met dit boek het startschot voor een nieuw reeks gezet heeft. Ik vraag me alvast af wat een eventuele '6de Golf' nog voor de personages in petto zou kunnen hebben.