Cinder & Scarlet van Marissa Meyer

Men heeft het wel eens over een 'modern sprookje'. Wel voor deze boeken telt deze omschrijving volledig. Marissa Meyer goot zowel 'Assepoester' als 'Roodkapje' in een geheel nieuw jasje. Deze invalshoek zorgt voor enkele heel leuke nieuwe aspecten en wendingen. En net dankzij die aanpassingen beleven we de twee klassieke sprookjes die de meeste onder ons wel zullen kennen, op een heel andere manier, in een voor ons totaal andere sprookjeswereld.

In het eerste boek dat eigenlijk een uiterst moderne versie van Assepoester is, is het ons bekende hoofdpersonage immers een cyborg. Jaja, je leest het goed. In de wereld van Meyer's Assepoester, leven mensen en cyborgs samen in de drukke wijken en straten van Nieuw Peking. Cinder, is niet enkel een cyborg, ze is ook een geweldig getalenteerd monteur. Al veranderd dat niets aan de houding van haar stiefmoeder die haar als tweederangsburger behandeld en voor wie ze nooit goed kan doen. Op de markt waar ze met haar kraam voor herstellingen staat, ontmoet ze echter Prins Kai en dankzij deze ontmoeting veranderd haar hele leven. Ze komt zelfs terecht in een heuse intergalactische strijd met de meedogenloze maanmensen die geen al te beste plannen hebben voor de aarde en haar bewoners. Ondertussen wordt haar jongste stiefzusje waarmee ze goed opschiet ook nog eens getroffen door de dodelijke plaag die zich onder de bevolking verspreidt en wanneer haar schoonmoeder haar hiervan beschuldigd moet ze vluchten. Net door deze gebeurtenis komt Cinder meer te weten over haar verleden en ontdekt ze dat zij de enige lijkt te zijn die de aarde kan veiligstellen. Al moet ze dan wel eerst Kai kunnen overtuigen ….

Dit eerste boek leest ontzettend vlot en de vernieuwde sprookjeswereld die Meyer voor ons bedacht is een leuke wereld om te vertoeven.

In het tweede boek van de Lunar-chronicles doet Cinder haar uiterste best om uit de gevangenis te ontsnappen. Gelukkig krijgt ze, onverwachts een mede-ontsnapper, zodat ze de strijd niet in haar eentje moet aangaan. Het hoofdpersonage van dit boek is echter Scarlet Benoit. De mensen die nu aan het Roodkapje uit de sprookjes moeten denken, zullen echter bedrogen uitkomen. Deze Scarlet is immers niet op haar mondje gevallen en laat zich zeker niet zomaar vangen door de wolf (of in dit geval wolven). Terwijl Cinder probeert te ontsnappen in Nieuw Peking volgen we Scarlet die in Frankrijk woont en op zoek is naar haar grootmoeder die onder verdachte omstandigheden verdween. Tijdens deze tocht ontdekt ze dat haar grootmoeder veel geheimen had en ontmoet ze Wolf, een eenzaat, maar wel de enige die haar lijkt te kunnen helpen. De vraag is alleen of ze hem wel kan vertrouwen. Samen gaan ze op zoek naar haar grootmoeder en deze speurtocht brengt hen geleidelijk aan dichter naar Cinder toe. Stilletjes aan ontdekken we dat beide meisjes met elkaar verbonden zijn, ook al waren ze hier zelf niet van op de hoogte. Samen moeten ze hun uiterste best doen om Selena, de Lunar koningin te belemmeren bij het uitvoeren van haar duivelse plannen.

Ook dit tweede boek doet ons weer terecht komen in de moderne sprookjeswereld die Marissa Meyer bedacht heeft. Opnieuw leest het boek ontzettend vlot en wil je het in één ruk uitlezen. Ik ben erg benieuwd wie het hoofdpersonage zal zijn in het derde boek uit deze reeks.