Abigail Gibbs - Violet, heldin van de duisternis

Bij de meeste recente vampieren-boeken valt het vrouwelijke hoofdpersonage als een blok voor haar mannelijke tegenspeler maar Violet is hier de uitzondering op. Je zou na het lezen van andere boeken verwachten dat ze bij hun eerste ontmoeting plots stapelverliefd zou worden. Maar dat is dus niet het geval, al heeft dat waarschijnlijk ook wel iets te maken met de situatie waarin die eerste ontmoeting plaats heeft.

Dit keer volgen we dus een hoofdpersonage dat niet over zich heen laat lopen en met een spervuur van vragen achter hen aan loopt. Ze is niet enkel uitermate koppig, maar neemt ook impulsieve beslissingen die haar in gevaarlijke situaties doen verzeilen. Bovendien is ze niet op haar mondje gevallen en haar droge humor en uitspraken bezorgen je af en toe een glimlach op het gezicht. Vanaf hun eerste ontmoeting, waarbij Violet al snel ontdekt dat fabels niet steeds uit fantasie ontstaan, blijven de avonturen haar overdonderen.

Niemand valt te vertrouwen vermits Violet al snel een pion lijkt te zijn in een politiek spelletje, bovendien lijkt niemand haar de (volledige) waarheid te vertellen en dan blijkt uiteindelijk ook nog eens dat ook zijzelf niet is wie ze dacht te zijn. Dit alles maakt het natuurlijk niet makkelijk voor haar maar het zorgt er wel voor dat wij als lezer ons geen ogenblik vervelen tijdens het lezen van dit boek.

Bij de publicatie van 'Violet: de duistere heldin' werd de schrijfster vergeleken met Stephenie Meyer, maar eigenlijk zou ik haar verhaal eerder aanraden aan de fans van Charlaine Harris. Niet enkel omdat Violet zo mondig is en niet met haar voeten laat spelen, maar ook door de introductie in een fantasywereld die uit meerdere dimensies bestaat en waar we niet enkel vampieren tegenkomen maar ook andere mythische wezens.

Net als Julie Kagawa, was de schrijfster erg jong toen ze haar verhaal publiceerde via Wattpad. Ze heeft misschien nog niet de literaire vaardigheden van andere meer doorwinterde auteurs, maar ze beschikt wel over een verteltalent waarmee ze de lezers snel weet te overtuigen om mee te leven met de door haar tot leven gebrachte karakters en werelden.

Zelf heb ik haar boek ontdekt via een online wedstrijd waarbij je gedurende zes weken telkens een nieuw hoofdstuk mocht lezen in preview. Vervolgens werd er een vraag gesteld waarbij je eigenlijk grotendeels moest raden hoe het volgens jou verder ging verlopen. Ik had voordien al gelezen dat de schrijfster ontdekt was via Wattpad, een site waar mensen hun eigen verhalen of fanfictie kunnen delen met anderen. Zelf ben ik niet bekend met Wattpad, maar ik betrap mezelf er wel regelmatig op dat ik weer serieus wat tijd heb weggelezen op Fanfiction. Het werkt wel lichtjes verslavend wanneer je zoals ik moeilijk afscheid kan nemen van je favoriete personages. Aan het aantal bezoekers van die site valt duidelijk af te lezen dat ik niet de enige ben. :)

Maar door het lezen van die eerste hoofdstukken, samen met het feit dat het zo'n jonge schrijfster was, was ik ontzettend benieuwd naar het boek. Ik was dan ook erg blij dat ik het geluk had om één van de winnaars van die online wedstrijd te zijn. Het boek zelf had ik heel snel gelezen, maar tot nu toe was het er nog steeds niet van gekomen om het hier te bespreken. Nu het tweede boek in aankomst is, werd dat echter hoog tijd. Ik kijk alvast uit naar het vervolg dat de naam 'Herfstroos, heldin van de duisternis' draagt.