Iron Fae-reeks van Julie Kagawa

Toen ik online hoorde (nu ja, las) over het jonge schrijftalent van Julie Kagawa, was ik erg nieuwsgierig naar haar boeken. Gelukkig lag iets later 'De Ijzerkoning' bij de nieuwe aanwinsten in de bibliotheek en kon ik meteen beginnen met lezen.

Al snel zat ik helemaal in het verhaal. Wat me op dat moment erg aansprak was dat het verhaal zich in een heel andere fantasiewereld afspeelde. Begrijp me niet verkeerd, ik lees ontzettend graag verhalen met vampieren, maar euhm …. 'verandering van spijs doet eten'? Je wil toch ook niet elke dag hetzelfde eten. Op dat ogenblik was net die verandering alvast een extra pluspunt. Kagawa heeft het immers niet over weervolven en er komen ook geen vampieren aan te pas. Zelfs tovenaars en heksen krijgen we niet te zien. Wel vormt Julie Kagawa, die nu al op jonge leeftijd, over een geweldig verteltalent beschikt, een nieuwe parallele fantasiewereld vol met elfen, kobolden, ogers en pixie's. Zelfs Elfenkoning Oberon is van de partij.

Nochtans begint het verhaal gewoon bij Meghan Chase, een tiener op de middelbare school die haar 16de verjaardag niet echt kan vieren zoals ze hoopte. Na een rottige dag op school blijkt dat haar moeder en stiefvader haar verjaardag zelfs helemaal vergeten zijn. Terwijl haar moeder naar het ziekenhuis moet nadat ze gevallen is en Meghan op haar jongere broertje let, begint deze zich erg vreemd te gedragen en bijt haar zelfs plots. Wanneer ze dit tegen haar buurjongen en enige vriend, Robbie verteld komt ze van hem te weten dat het kind dat haar beet een wisselkind is en dat haar echte broertje blijkbaar ontvoerd is. Bovendien blijkt Robbie ook niet echt de persoon te zijn die ze dacht dat hij was. Hij verteld haar immers dat ze haar broertje hier niet zal kunnen vinden vermits hij waarschijnlijk naar Nimmernimmer is gebracht, het land van de fae. Meghan krijgt dus op korte tijd wel heel veel nieuwe en vooral onverwachtse informatie te verwerken, maar dat houdt haar niet tegen in de zoektocht naar haar broertje. Samen met Robbie, trekt ze naar Nimmernimmer waar ze ontdekt dat ze de dochter is van elfenkoning Oberon van het Zomerhof en te weten komt dat Robbie eigenlijk een sater is die als taak had om haar in de mensenwereld te beschermen.

Al snel blijkt dat Nimmernimmer geen sprookjeswereld is, maar een gevaarlijke wereld waar achter elk hoekje en struikje een wezen zijn kans lijkt af te wachten om haar het leven moeilijk te maken. In één van deze situaties leert ze Ash kennen, een mysterieuze prins van het Winterhof waarmee ze een afspraak maakt. Hij helpt haar bij het redden en terug naar huis brengen van haar broertje en in ruil moet zij hem iets beloven. Een belofte in Nimmernimmer kan echter niet verbroken worden.

Dit eerste boek was me erg goed bevallen. Een vlotte schrijfstijl, Kagawa's vertel-talent en het sprookje dat ze daarmee vormde, zorgde er samen met de leuke personages voor dat je het boek ontzettend snel uitleest en vervolgens vol ongeduld op het vervolg zit te wachten.

Een tijdje nadien had ik het geluk om 'de Ijzerkoningin' te winnen. Alleen moest ik toen nog eventjes wachten tot het tweede deel in de rekken lag bij de plaatselijke bibliotheek. Ondertussen heb ik 'De Ijzerprinses' echter ook gelezen en opnieuw wist Julie Kagawa je al snel weer in de wereld van Nimmernimmer mee te nemen.

Bij het begin van dit verhaal is het tijd dat Meghan Chase haar belofte aan Ash waarmaakt en met hem meegaat naar het Winterhof. Daar aangekomen gedraagt hij zich echter helemaal anders. Wat zij niet weet is dat hij dit uit pure noodzaak wel moet doen. Bovendien maakt ze kennis met zijn niet al te sympathieke en zelfs grillige moeder Mab en zijn beide broers, die het haar alle drie niet al te makkelijk maken. Wanneer de Ijzerelfen de scepter stelen en Ash's broer vermoorden, zorgt zijn andere broer er al snel voor dat het lijkt alsof Ash hierachter zit en zijn eigen moeder verraad. Hierdoor moeten ze plots weer samen op de vlucht slaan. Blijkbaar was het niet voldoende dat Meghan de Ijzerkoning wist te doden, vermits er ondertussen alweer een nieuwe zelfverklaarde Ijzerkoning is opgestaan. Een vroegere vijand is het hier echter niet mee eens en wil hen nu plots helpen om de scepter terug te vinden en zo een oorlog tussen het Zomer -en Winterhof te voorkomen. Maar is Meghan, die immers slechts een halfbloed is, in staat om Nimmernimmer van de ondergang te redden.

In dit nieuwe boek ontmoeten we enkele nieuwe personages. Ook komen de ons reeds bekende karakters terug aan bod en nemen ons weer met zich mee tijdens hun avonturen. Kagawa schreef weer een uiterst vlot verhaal en zorgde er voor dat we met alle pezier nog wat langer in Nimmernimmer wilde meereizen in het gezelschap van Meghan en Ash.

Nu maar hopen dat ook 'De Ijzerkoning' zo goed meevalt.