Allerzielen / De schaduw van de nacht – Deborah Harkness

Ik heb een super ontspannend fantasy boek ontdekt. Waar 'Bella & Edward' meer voor de Young Adults zijn bedoeld (niet dat dat mee weerhouden heeft om ook van die boeken enorm te genieten :)), zijn 'Diana & Matthew' meer voor de volwassenen. Vroeger las ik een heel ander genre van boeken (De wereld van Sofie, Het Achterhuis, Bricklane, John Irving, ...), maar hoe knap die boeken ook geschreven zijn, de onderwerpen maken me veel te triest. Daarom schakelde ik eerst over op thrillers (Kellerman, Cornwell, Slaughter, PJ Tracy, Nicci French, ...) en na die lange 'spannende' periode op de uiterst ontspannende boeken van ondermeer Maeve Binchy, Katie Fforde, ... Tot ik helemaal overstapte op Fantasy Boeken. Harry Potter las ik al van in het prille begin, maar na het ontdekken van achtereenvolgens Charlaine Harris, Stephenie Meyer, Christophe Marzi, ...heb ik de smaak helemaal te pakken. Niet alle fantasy-boeken zijn even goed uitgewerkt, maar ze zijn vrijwel allemaal super ontspannend. Af en toe ontdek je gelukkig ook een boek waarbij je helemaal kan verdwijnen in het verhaal en in de door de auteur uitgewerkte wereld.

Een heel lange introductie natuurlijk en ondertussen vragen jullie je af over welk boek ik nu zo enthousiast ben. Wel, ik heb het over 'Aller Zielen' van Deborah Harkness. Het verhaal speelt zich af in de wereld zoals wij die kennen, alleen komen er enkele wezens in voor die ik in het echt nog nooit heb ontmoet. Ik wil hier zeker niet te veel verklappen en zal dus gewoon de beknopte inhoud overnemen. Het is ondanks het volume (dat sommige misschien zal afschrikken) een heuse pageturner. Veel sneller als verwacht was ik al aan de laatste pagina toe, om vervolgens direct het tweede deel te willen lezen.

Aller Zielen - Wanneer historicus Diana Bishop in de Bodleian-bibliotheek in Oxford per toeval een betoverd alchemistisch manuscript opent, dringt er ongewild magie binnen in haar zorgvuldig alledaags gehouden leven. Hoewel ze van een oud heksengeslacht afstamt, wil ze met die familie-erfenis absoluut niets te maken hebben. Maar Diana merkt dat ze de wereld van magie niet meer op afstand kan houden. Verschillende wezens geloven dat het manuscript belangrijke aanwijzingen bevat over verleden en toekomst, en ze willen weten hoe Diana haar hand heeft weten te leggen op het ongrijpbare boekwerk. Onder hen is de vampier Matthew Clairmont, een geneticus met een passie voor Darwin. Diana en Matthew beginnen samen aan een zoektocht om de geheimen van het manuscript te ontrafelen. Maar de relatie die zich tussen de eeuwenoude vampier en de ontwakende heks ontwikkelt, dreigt te knagen aan de fragiele vrede die al zo lang tussen bovennatuurlijke wezens en mensen bestaat, en zet ook Diana’s wereld op zijn kop.

(Blijkbaar heeft Warner Brothers Picturens die filmrechten al gekocht, dus we kunnen ineens ook uitkijken naar de verfilming van dit boek. ;))

Ik moet toegeven dat ik een beetje schrik had dat dit tweede boek zijn geweldige voorganger niet waardig zou kunnen opvolgen, maar die angst was duidelijk overbodig. Want al snel bleek dat ook 'De Schaduw van de Nacht' voortreffelijk geschreven is. Net als het eerste boek is het vrijwel onmogelijk om dit tweede deel neer te leggen voor je de laatste pagina hebt bereikt. Over het verhaal zelf ga ik niets verklappen, ik wil immers voor niemand de pret bederven. Maar ik ben alweer enorm enthousiast. Deborah Harkness haar schrijfstijl is zo vlot en haar omschrijvingen zo gedetailleerd dat het wel lijkt alsof je naast de personages staat terwijl ze hun avonturen beleven.

De Schaduw van de nacht – Eindelijk komen we te weten wat er met Diana Bishop, Oxford geleerde en ontluikende heks, en Matthew Clairmont, briliant geneticus en bovendien vampier, gebeurt na het enorme cliffhanger einde van Allerzielen! Diana en Matthew komen in het victoriaanse Londen terecht, een wereld vol spionnen én oude vrienden van Matthew. Zal Diana hier iemand vinden die haar kan leren met haar krachten om te gaan? En zal Matthew zich op het mysterie rondom Ashmole 782 kunnen concentreren of zal hij eerst moeten afrekenen met de geesten uit zijn verleden?