Het meisje met de glazen voeten – Ali Shaw

Toen ik dit boek leende in de bibliotheek, had ik me blijkbaar een bepaald beeld gevormd op basis van de commentaren en de korte omschrijving. Al gauw bleek tijdens het lezen dat het boek heel anders leek te zijn.

'Het meisje met de glazen voeten' is niet echt een 'sprookje', eerder een triest liefdesverhaal. Maar Ali Shaw weet met zijn schrijfstijl wel een sprookjesachtige, dromerige sfeer weer te geven. De schrijver slaagt er ook in om de omgeving waarin zijn verhaal zich afspeelt, erg mooi te omschrijven.

Lezers die op een happy end wachten, gaan waarschijnlijk teleurgesteld zijn op het einde van het boek. Maar Shaw's schrijfstijl en sfeerschepping wegen hier echt wel tegenop.

Het meisje met de glazen voeten - Er gebeuren vreemde dingen op de afgelegen, met sneeuw bedekte eilandengroep Sint Hauda’s Land. Merkwaardige, gevleugelde wezens fladderen boven de bevroren moerassen, albinodieren verbergen zich in de ijzige bossen en in de diepten van de oceaan gloeien kwallen op. En Ids MacLaird verandert langzaam maar zeker in glas. Met het idee dat haar gedaanteverwisseling begonnen is tijdens een bezoek aan Sint Hauda’s keert ze terug naar het betoverende eiland. Ida gaat op zoek naar de ongrijpbare Henry Fuwa, de enige man die haar misschien kan genezen.