De erfenis van Richard Grenville / Het levende Labyrint - Natalie Koch

'De erfenis van Richard Grenville' is het eerste boek in de 'Verborgen Universiteit'-trilogie van Natalie Koch. En met dit eerste boek lanceert ze meteen een overtuigend startschot. Het verhaal komt wat traag op gang omdat het vrij lang duurt vooraleer we het hoofdpersonage Alexa wat beter leren kennen. Echter, vanaf we aan haar zijn voorgesteld leest het verhaal ontzettend vlot.

Koch neemt uitgebreid de tijd om stap voor stap haar verhaal uit te werken. Gedurende het verloop van dit verhaal komen we steeds meer te weten. Al deze kleine details, zijn eigenlijk kleine puzzelstukjes, maar het totaalbeeld van die puzzel komt maar beetje bij beetje tot zicht. Op het einde van het boek zijn wel enkele vragen beantwoord, maar nog lang niet alle puzzelstukken liggen op de juiste plek en we missen er ook nog een heel deel. Daardoor blijft de lezer op het einde van het eerste boek met veel vragen achter en moet dus in spanning afwachten hoe het de hoofdrol-spelers in het volgende boek zal vergaan.

Het boek leest erg vlot maar je moet er wel je aandacht bij houden, mits je steeds maar weer nieuwe zaken te weten komt en die wanneer je even niet oplet, allemaal in elkaar lijken te lopen. Het verhaal heeft wel een beetje weg van een dik touw (het boek is overigens 620 pg dik :) ) dat helemaal is losgerafelt en zichzelf stilletjes aan terug begint te hechten. Maar je moet dus wel opletten om niet enkele van die rafels te missen.

Koch slaagt er in om de lezers te blijven boeien en hen ondanks hun oplettendheid toch af en toe te verrassen door een verrassende plotwending. Na het eerste deel waren er nog een deel vragen onbeantwoord en dus was ik erg nieuwsgierig naar het vervolg.

Uiteindelijk bleek dat Natalie Koch ook in dit tweede boek, 'Het Levende Labyrint', haar uitmuntende niveau bleef behouden. Nog steeds slaagt ze erin om me van de eerste tot de laatste pagina geboeid te houden.

In 'Het levende labyrinth' worden iets meer vragen beantwoord, maar er komen er echter ook een heel deel nieuwe bij. Het wordt dus aftellen naar het verschijnen van het derde boek 'Quincunx' en hopen dat dit afsluitende boek, voor een heel mooi einde kan zorgen voor deze knap uitgewerkte reeks.

Het enige 'nadeel' dat ik bij deze boeken ondervind, is dat ik mezelf niet echt in het verhaal kan verliezen, vermits ik de hele tijd erg alert ben om toch maar geen belangrijke details te missen. Op deze manier is de reeks wel minder 'ontspannend' als bijvoorbeeld de 'Harry Potter'-reeks waarin ik helemaal kan wegduiken.

Het voordeel is dan weer dat de boeken echt ontzettend mooi geschreven en tot in de kleinste details uitgewerkt zijn. Ik ben dus heel benieuw naar het vervolg.

De erfenis van Richard Grenville - Als de negentienjarige Alexa Westerhof een semester aan een kleine Londense universiteit gaat studeren, ontdekt ze al snel dat het gotische gebouw geheimen herbergt, geheimen die ook haar leven voorgoed zullen veranderen. Een dramatische gebeurtenis op de campus brengt haar in contact met magi, mensen met bijzondere krachten, waar ze zelf ook over blijkt te beschikken. Terwijl ze colleges volgt en van het studentenleven geniet, bestudeert ze in het geheim magie en leert haar krachten ontwikkelen. Ze ontdekt dat Londen vol geheime plekken zit, van verborgen kelders en kroegen tot spookmetrostations, en het wordt haar vooral duidelijk dat ze tegenover de buitenwereld niets mag loslaten over deze wereld. Intussen gebeuren er raadselachtige dingen; als eerst een docent en daarna haar huisgenote, het dromerige goth-meisje Rain, ten prooi vallen aan een onverklaarbare bewusteloosheid, gaat ze op onderzoek uit. Iemand houdt haar in de gaten, maar wie - en waarom?

Het Levende Labyrint - In Het levende labyrint vermoedt Alexa dat er meer aan de hand is met de manier waarop haar vader om het leven kwam. Terwijl ze aan een nieuw semester op Untreaceable University begint en de intrigerende Marty ontmoet, probeert ze te achterhalen wat haar vader in de laatste maanden van zijn leven heeft gedaan. Als ze ontdekt dat hij en zijn zus betrokken waren bij een topgeheim onderzoek naar een zeventiende-eeuws manuscript over destructieve magische muziek, roept ze het onheil over zichzelf af; ze moet opboksen tegen krachten die uit alle macht willen voorkomen dat de waarheid uitkomt. Die waarheid zal gruwelijker zijn dan ze zich kan voorstellen. Uiteindelijk komt ze voor een keuze te staan die niet alleen haar eigen leven in gevaar brengt, maar ook de levens van haar beste vrienden kan verwoesten.