Provençaalse balletjes (Libelle)

provençaalse gehaktballetjes

600g gemengd gehakt * 4el paneermeel * ½ bosje basilicum * 2 rode uien * 4 tenen knoflook * 1 ei * 150ml rode wijn * 600g tomatenblokjes uit blik * 1 tl gehakte oregano * 1 bolletje mozzarella * 2el olijfolie * peper en zout

Verwarm de ovengrill voor. Pel en hak de uien en de knoflook. Meng het gehakt met de helft van de knoflook, het paneermeel, het ei, peper en zout. Rol er middelgrote balletjes van. Bak ze goudbruin in olie. Voeg de ui toe en de rest van de knoflook. Bak even mee. Blus met de wijn en laat inkoken. Doe er de tomatenblokjes en oregano bij. Kruid met peper en zout en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Snij de mozzarella in plakjes. Verdeel ze over de balletjes en zet even onder de grill, tot de kaas gesmolten is. Bestrooi met basilicum en serveer meteen.

Mijn versie (die van de foto)

600g gemengd gehakt * 4el paneermeel * 1 ei * 12-tal basilicumblaadjes * tomatensap * courgette * 1 bolletje mozzarella * 2el olijfolie * peper en zout * 1tl gehakte oregano

Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. Kruid met peper en zout naar smaak. Rol er middelgrote balletjes van. Bak ze goudbruin in de olijfolie. Voeg de in blokjes gesneden courgette toe en laat eventjes sudderen. Voeg het tomatensap toe en laat inkoken. Kruid naar smaak met peper, zout en oregano. Snij de mozzarella in stukjes. Verdeel ze over het mengsel en schep even om. Giet dit in een ovenschaal en plaats onder de grill tot de kaas gesmolten is. Bestrooi vlak voor het opdienen met de verscheurde basilicumblaadjes.