Peren-speculaastaart / (KAV)

kant en klaar blader -of kruimeldeeg * anders zelf bereiden: 50g boter * 50g rietsuiker * 150g bloem * 1 ei *1kg peren * 1dl witte wijn * 200g suiker * sap van 1 citroen * 1dl room * 4 eieren * 2tl speculaaskruiden * 100g speculaaskoekjes

Verwarm kort de boter en de suiker en vermeng en kneed alle ingrediënten voor het deeg. Leg de deegbol 30 minuten in de koelkast of een kwartier in het vriesvak. Rol het deeg uit en bekleed er een met bakpapier beklede taartvorm mee. Schil de peren en snij ze in vier stukken. Stoof ze met de witte wijn en de helft van de suiker. Vermeng het citroensap met de room, de eieren, de speculaaskruiden en de rest van de suiker. Voeg ook het kookvocht van de peren toe. Verdeel de peren over de taartbodem en overgiet ze met het romige mengsel. Verdeel er tenslotte de speculaaskoekjes over en bak de taart ongeveer 45 in een voorverwamde oven van 180°C.