Chocoladetaart met amandel

Bodem: 125g bloem * 50g amandelpoeder * ei * 80g boter, in stukjes * 30g suiker * snuifje zout * taartvorm van 28cm diameter

Vulling: 80g bittere chocolade * 80g boter * 4el suiker * 2 eieren * 50g amandelpoeder

Topping: 100g bittere chocolade * 200ml room * 3el vanillesuiker * 2 eidooiers * snuifje kaneelpoeder * snuifje kardemom * cacaopoeder

Meng de bloem met het amandelpoeder, het ei, de boter en een snuifje zout. Kneed tot een soepel deeg. Voeg eventueel wat water of meer bloem toe.Wikkel het deeg in plasticfolie en zet 30 minuten koel weg. Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter een taartvorm. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en leg het in de vorm. Prik de bodem in met een vork, bedek met bakpapier en peulvruchten. Bak de taartbodem 20 minuten voor. Hak de chocolade voor de vulling grof. Smelt hem boven een warmwaterbad en laat even afkoelen. Roer de boter romig met 2el suiker. Splits de eieren en roer de dooiers een na een door de boter. Voeg dan de chocolade toe. Klop de eiwitten stijf met de rest van de suiker. Spatel ze met het amandelpoeder door het beslag. Schep het mengsel op de taartbodem en strijk glad. Zet weer 20 minuten in de oven. Smelt de topping chocolade boven een warmwaterbad. Breng de helft van de room aan de kook met de vanillesuiker. Schenk er al roerend de chocolade bij. Roer de eidooiers los met de rest van de room, de kaneel en de kardemom. Vermeng met de chocoladeroom. Verlaag de oventemperatuur naar 120°C. Verdeel de topping over de taart en strijk glad. Zet nog 10 tot 15 minuten in de oven. Bestuif voor het serveren met cacaopoeder.