Ouderwetse chocoladetaart (Feest / Nigella Lawson)

taart: 200g bloem * 200g suiker * 1tl bakpoeder * 1/2 tl zout * 40g cacao van goede kwaliteit * 175g zachte ongezouten boter * 2grote eieren * 2tl puur vanille-extract * 1,5dl zure room

glazuur: 75g ongezouten boter * 175g pure chocolade (gehakt) * 300g poedersuiker * 1el golden syrup (siroop) * 1,5dl zure room * 1tl puur vanille-extract * eventueel suikerbloemetjes voor de versiering

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je aan de taart begint. Verwarm de oven op 180°C en vet twee taartvormen met losse bodem (20cm diameter) in. Leg een op maat geknipt stuk bakpapier op de bodem. Meng de droge ingrediënten goed door elkaar. Meng dan de droge ingrediënten onder de boter tot een romig mengsel. Vervolgens klop je de cacao met de zure room, vanille en eieren door elkaar en roer je dit mengsel door het bloem-en botermengsel. Verdeel het gladde beslag in de twee vormen. Gebruik een rubberen spatel om het beslag glad te strijken. Zet de gevulde kommen ongeveer 35 minuten in de oven, maar begin al na 25 minuten te controleren. (Wanneer een satépen droog uit het midden kan worden getrokken nadat je het hebt doorprikt, is het in orde. Het is ook een goed idee om de twee vormen halverwege van plaats te wisselen zodat ze alle twee ongeveer even hard gebakken zijn.) Haal de taarten uit de oven, zet ze in de vorm op een rooster en laat ze tien minuten afkoelen voordat je ze ontvormt. Laat voor het glazuur de boter en de chocolade in een kom smelten (au bain marie). Terwijl je dit mengsel laat afkoelen zeef je de poedersuiker in een andere kom. Roer de siroop door het chocolademengsel en vervolgens ook de vanille en zure room. Klop er vervolgens de gezeefde poedersuiker onder. (Als de glazuur dikker moet worden kan je iets meer poedersuiker gebruiken, wil je hem dunner kan je een tl water toevoegen)

Leg op een schaal vier stroken bakpapier in de vorm van een vierkant. Plaat hierop één van de plakken cake omgekeerd met de iets bolle kant naar beneden op de schaal met het bakpapier. (het bakpapier moet de druppende glazuur opvangen). Smeer ongeveer een derde van de glazuur op de cake uit. Leg de andere plak cake erop, met de bovenkant naar boven en druk hem zachtjes aan. Schep eenderde van het glazuur op de cake en smeer het met een mes of spatel uit. Smeer de rest van de glazuur tegen de zijkant. Laat de taart even staan zodat het glazuur kan opstijven. Trek dan voorzichtig de repen bakpapier weg. Ten laatste kan je de taart ook nog versieren met snoepjes of suikerbloemen