Aardappelsoep met ham en prei

200 g gekookte ham * 2 stengels wit van prei * 10 middelgrote aardappelen * 1 handvol gesnipperde bieslook * 1,5 l kippenbouillon * 1,5 dl room * druivenpitolie * olijfolie * boter of margarine * peper * zout

Boen de aardappelen schoon en schil ze. Leg de aardappelschillen in een ovenschaal, besprenkel ze met wat druivenpitolie en kruid ze met zout. Rooster ze 20 minuten in de oven, op 180° C. Doe de schillen in de kippenbouillon. Laat de bouillon inkoken tot er ongeveer een liter overblijft. Zeef hem, doe er de room bij en schuim op met de soepmixer. Snij de geschilde aardappelen in blokjes. Laat ze 20 minuten op een heel zacht vuurtje garen in een bodempje olijfolie. Snij de ham in blokjes. Snij de prei in ringen en stoof aan in een klontje boter. Kruid met peper en zout. Doe de soep in borden en voeg er de aardappelblokjes, de ham en de prei aan toe. Werk af met gesnipperde bieslook.