Havermoutkoekjes met chocolade - eigen recept

113g zachte boter * 70g bruine basterdsuiker (je kan hem kopen bij A.Heyn) * 1/2 losgeklopte eidooier * 113g bloem * snuifje zout * 30g fijn gehakte hazelnoten * voor elk koekje een klein stukje pure chocolade * ongeveer 100g witte chocolade

Doe al deze ingrediënten (behalve de chocolade) in de keukenrobot en laat hem het grote werk doen. :)

Of roer de boter en suiker in een kom tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe, schep er de gezeefde bloem en het zout onder. Meng er de gehakte hazelnoten onder en roer met een houten lepel om tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Verdeel dit deeg in drie hoopjes, maak er ballen van en leg ze ingepakt in plasticfolie in de koelkast waar je ze ongeveer een half uur laat rusten. Verwarm de oven op 180°C.

Rol het deeg uit (ik doe dit tussen twee laagjes plasticfolie zodat er geen extra bloem nodig is) en steek mooie rondjes uit. Je kan evengoed net als ik manueel balletjes rollen en deze op bakpapier op een rooster of bakplaat leggen waar je ze een beetje plat duwt. Laat voldoende ruimte tussen de verschillende koekjes. Ze lopen niet zo erg uit, maar je kan maar beter op veilig spelen.

Bak de koekjes ongeveer 14 minuten tot ze een mooi kleurtje krijgen. Hou je oven in het oog, de baktemperatuur verschilt van oven tot oven dus misschien zijn ze bij jou wel veel sneller klaar. Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat. Leg ze vervolgens op taartroosters en laat ze volledig afkoelen.

Smelt de witte chocolade au bain marie of in de microgolfoven, giet hem vervolgens in een spuitzak en spuit dunne lijntjes over het koekje. Laat nog eventjes liggen tot de chocolade opgesteven is.

Deze koekjes zijn het resultaat van een snelle improvisatie. Ik ging met de dochter van mijn nicht iets bakken en ontdekte dat ik telkens één of meerdere ingrediënten te weinig in huis had. Een citroen ligt er nu eenmaal niet vaak in huis (en de zeste daarvan wordt ik vrij veel recepten gebruikt), de voorraad pure chocolade was na alweer een lading pralines zo goed als opgewerkt, vanillepuddingpoeder was er jammer genoeg ook niet meer (Nigella's custard-hartjes moeten dus nog wat langer wachten)

Na ééns goed in de voorraadkast gekeken te hebben naar wat er nog wel was, bedacht ik dit koekje. Dat eigenlijk erg lekker was, dus moet ik het dit keer echt ineens op de site plaatsen, voor ik de juiste verhoudingen vergeet. :)