Vanille-shortbread (Voor altijd zomer / Nigella Lawson)

100g poedersuiker * 200g bloem (liefst Italiaanse) * 100g maïzena * 200g heel zachte boter * erg van 1 vanillestokje * vanille -of gewone suiker om over de koekjes te strooien

Verwarm de oven op 160°C. Doe de poedersuiker, bloem en maïzena in een kom en zeef het. Doe dan bij de droge ingrediënten de boter en merg. Kneed de ingrediënten tot het zachte mengsel gaat klonteren en zich tot een bal vormt. Kieper de kom leeg in een bakblik en druk het deeg met je vingers of met de achterkant van een lepel in het blik, zodat het overal even dik is. Snijd het uitgedrukte deeg met de punt van een scherp mes in repen. Vanzelfsprekend moet je het deeg proberen zo te snijden dat de stukken ongeveer even groot zijn. Maak met de tanden van een vork gaatjes in de stukjes deeg. Duw het bakblik vervolgens in de oven en bak het gedurende 20 à 25 minuten, waarna het nog wel bleek van kleur, maar niet deegachtig meer is. Aan de randjes mag het best een beetje goudbruin zijn, maar het hoort niet krokant te zijn. Haal het bakblik uit de oven en laat ongeveer 10 minuten afkoelen. Maak ze vervolgens los en leg ze op een rooster. Bestrooi ze met suiker en laat ze helemaal afkoelen voor je ze in een doos doet. (ongeveer 33 koekjes)