Chocoladehaverkoekjes - Zwartraafje

chocoladehaverkoekjes

Vermits het oorspronkelijke recept van deze koekjes, een grote uitgelopen pannenkoek als eindresultaat had, heb ik de ingrediënten aangepast. De pannekoek was wel lekker, maar je kon hem moeilijk cadeau doen of deftig presenteren. :)

125g boter * 200g bruine suiker * 2 eieren * 1tl vanillesuiker * 100g havermout * 125g bloem * 150g chocolade

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter (op kamertemperatuur) en suiker tot een romige, luchtige massa. Meng er vervolgens één voor één de eieren onder. Voeg nadien ook de vanillesuiker en havermout toe. Roer tenslotte de bloem onder het mengsel. Hak de chocolade in grove stukken en doe bij het deeg. Bedek een ovenplaat of rooster met bakpaper en schep hoopjes van ongeveer 1tl op de plaat. Laat ongeveer 3cm ruimte tussen de hoopjes, zodat de koekjes niet aan elkaar gaan plakken. (als je grotere hoopjes deeg wil bakken moet je natuurlijk ook meer tussenruimte laten) Bak de koekjes 10 à 12 minuten op 180°C. Laat ze afkoelen op een rooster.

Chocoladehaverkoekjes (Vitaya)

Originele recept

200g zachte boter * 250g bruine suiker * 2 eieren * 1tl zout * 1tl vanillesuiker * 70g havermout * 100g tawebloem * 1tl bicarbonaat * 200g fondant chocolade

Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de boter en suiker tot een luchtige massa. Meng er één voor één de eieren onder, alsook het zout, de vanillesuiker en havermout. Roer de bloem en het bicarbonaat onder het mengsel. Hak de chocolade in grove stukken en doe bij het deeg. Bedek een ovenplaat met bakpapier en schep hoopjes van 1el op de plaat. Laat genoeg ruimte tussen de hoopjes, zodat de koekjes niet aan elkaar gaan kleven. Bak de koekjes gaar in zo’n 10 minuten, in het midden van de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.

Toen ik het originele recept opvolgde kreeg ik de koekjes vanop onderstaande foto als eindresultaat. Ik heb een mix van drie soorten chocolade gebruikt maar verder de exacte ingrediënten afgewogen. Naar mijn mening te veel boter en te weinig bloem en havermout.

Zo, nu jullie beide recepten hebben, kunnen jullie zelf kiezen of je voor de krokante en lekkere chocoladehaver-pannenkoek willen gaan, of toch liever de iets traditionerele koekjes-versie willen uitproberen. :)