Wortelkoekjes met gember (USA Kookboek / Sheila Lukins)

6 worteltjes (circa 350g), geschrapt en grof geraspt * 1 bloemige aardappel, geschild * 3el verse bieslook * 1el geraspte verse gemberwortel * 2tl geraspte sinaasappelschil * 2el bloem * zout en versgemalen zwarte peper * 1 groot ei, losgeklopt * 2el olijfolie * 2el ongezouten boter

Doe de geraspte worteltjes in een kom. Rasp de aardappel boven de kom, zodat het sap niet verloren gaat. Voeg bieslook, gemberwortel en sinaasappelrasp toe en schep alles door elkaar. Strooi bloem, zout en peper in de kom en schep het mengsel om. Roer ten slotte het ei erdoor. Verhit 1el olijfolie en 1el boter in een grote koekenpan op vrij hoog vuur. Laat voor elk pannenkoekjes 1el wortelbeslag in het schuimende mengsel glijden. Bak maximaal 5 pannenkoekjes tegelijk en druk ze plat met een spatel, tot ze een doorsnee van 5cm hebben. Bak ze drie minuten per kant en doe eventueel nog wat boter en olie in de pan. Laat de pannenkoekjes uitlekken of keukenpapier. Serveer ze direct of maak ze van tevoren, bedek ze met aluminiumfolie en leg ze een kwartier in de op 120°C voorverwarmde oven.

37.