Amandel-wortelbrood (Vegetarisch koken / Rebo International)

300g wortels * 1-2el citroensap * 500g witte bloem * 1 zakje gedroogde gist * 3el granen (hele korrel) * 100g gemalen amandelen * 1tl zeezout * 3el honing * 100g zachte boter * 1ei, geklopt * 150g rozijnen * 40g geblancheerde amandelen

Rasp de wortels en besprenkel ze met citroensap. Zet ze apart. Meng de gist en de bloem. Voeg de granen, gemalen amandelen, honing, boter, het zout, het ei en 1dl handwarm water toe. Kneed het mengsel tot een soepel deeg. Kneed het deeg ongeveer 5 min. Voeg tijdens het kneden geleidelijk de geraspte wortels toe. Voeg de rozijnen toe en kneed het deeg goed. Leg het deeg ineen schaal en dek deze af. Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het volume verdubbeld is. Kneed het deeg nogmaals op een met bloem bestoven werkblad. Strooi de helft van de geblancheerde amandelen op de bodem van in ingevette soufflévorm. Doe het deeg in de vorm en bestrooi het met de overgebleven amandelen. Druk het deeg voorzichtig naar beneden. Zet de vorm op een warme plek en laat het deeg nogmaals rijzen tot het volume verdubbeld is. Bak het brood 50-55min. in een voorverwarmde oven op 200°C tot het gaar is. Laat het afkoelen alvorens het in plakken te snijden.