Aardappelgratin met prei

1kg middelgrote aardappelen, in dunne plakjes * 2 grote preien, schoongemaakt * 200g rijpe brie of camembert, in plakjes * 4 ½ dl slagroom

Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de aardappelen 3 minuten in rijkelijk water met zout en laat ze uitlekken. Snijd de prei in stukken van 1cm en blancheer ze 1 minuut in kokend water. Laat ze uitlekken. Verdeel de helft van de aardappelen over de bodem van een ingevette lage ovenschaal. Leg hier twee derde van de prei bovenop en dek deze laag af met de resterende aardappelen. Duw de nog overgebleven prei en de plakjes kaas tussen de bovenste laag aardappelen. Bestrooi de schotel met zout en peper en giet er de slagroom over. Laat de ovenschotel in de oven in circa 1 uur gaar en goudbruin worden. Dek de schotel af met aluminiumfolie als het gerecht te donker dreigt te worden.