De boekhouding achter een boekenblog

Nog niet zo lang geleden viel het me plots op dat ik als boekblogger eigenlijk ook voor een groot deel boekhouder ben. Niet dat ik winst maak door te bloggen. Absoluut niet. Maar gelukkig ook geen schulden. Al kosten al die leuke fandom-spulletjes natuurlijk wel stukken van mensen. Nee, ik had het eerder over alle gegevens die ik ervoor bij hou als ware ik een boekhouder.

Zo hou ik een document bij waarin ik telkens noteer wanneer ik een recensieboek ontvangen heb én wanneer de bijhorende recensie uiteindelijk verschenen is. Zo kan ik ook perfect bijhouden hoe veel recensieboeken ik op een jaar tijd heb ontvangen.

Ook mijn boekenbudget hou ik nauwkeurig in het oog. Hier noteer ik de prijzen van mijn nieuwe leesvoer. Maar ook Boekige Boxen zoals die van Emmy en Funko’s vallen onder dit budget. Vermits ik de boeken voor swap-acties hier niet noteer en het budget ook niet langer voor knutselmateriaal gebruikt staat er nog steeds behoorlijk wat op dus het ziet er naar uit dat ik het nieuwe jaar met een mooi startbedrag ga inzetten.

Daarnaast hou ik ook een databank bij met mijn boeken. Ok, dit bestand is niet helemaal up-to-date vermits (nog) niet bij elk boek het aantal bladzijden is aangegeven. Laat staan of het al dan niet verfilmd of gesigneerd is. Wel kan ik via hetzelfde bestand volgen welke boeken ik nog niet gelezen heb. Dat zijn er vrij veel en binnenkort is het weer tijd voor een nieuwe TBR in cijfers dus dan moet ik die aantallen nog wat nauwkeuriger bekijken. Dat wordt dus ongetwijfeld confronterend.

Wat nog … lijstjes voor swaps. Zowel lijstjes met wat ik voor mijn lootjes(s) wil kopen als de titels van boeken die ik als tip heb opgegeven voor mijn swap-maatje. Het is natuurlijk vrij belangrijk dat ik dezelfde tips niet aan meerdere mensen bezorg want dat zou nogal onhandig zijn. Vandaar dat ik ook dit goed probeer bij te houden.

Vroeger hield ik ook een steeds maar aangroeiende wenslijst bij maar daar ben ik eigenlijk mee gestopt. Wanneer iemand me om tips vraagt zet ik me er gewoon even rustig voor neer en dan heb ik binnen de kortste keren enkele titels neergeschreven. Al zou het gezien mijn slechte geheugen waarschijnlijk een beter idee zijn om het wel opnieuw neer te pennen.

Lijsten met titels van blogposts die ik nog wil uitwerken en wanneer ik hen wil publiceren. Vroeger stonden die blogposts al enkele weken vooraf klaar op de planning maar de laatste maanden lukt me dat niet meer.

Ik hou echter ook mappen bij met boeken waarvan de titels in aanmerking komen voor van die gekke lijstjes die ik hier soms met jullie deel.

Mappen met covers waar ik dan later ooit een keer collages van maak voor de terugkerende coverposts.

Maar ook een map met boeken waar een raaf de cover siert. Sinds ik daar op ben gaan letten blijf ik er steeds meer tegenkomen.

Momenteel heb ik ook nog een document waarin ik de deelnemers aan de Kerstpost-actie bij hou zodat ik binnenkort makkelijk lootjes kan trekken.

Er staan ongetwijfeld nog meer lijstjes in mijn notitieboekjes én op mijn computer maar ik vermoed dat mijn punt ondertussen wel duidelijk is.

Schuilt er achter jullie blog ook een heuse boekhouding?

9 gedachten over “De boekhouding achter een boekenblog”

  1. Zo gedetailleerd is het bij mij niet, omdat ik een ‘algemenere’ blog heb. Ik heb wel een lijstje met mijn kookboeken, en mijn ‘gewone boeken’ hou ik bij op Goodreads. Misschien dat ik wel enkele nieuwe lijstjes in mijn blogboekje aanvul, o.a. recensieboeken en wanneer de review verschijnt. Bedankt voor de inspiratie!

  2. Ohja haha. Ik hou de statistieken bij van gelezen boeken. Rating, release jaar etc. Ik heb ook een apart boekje met boeken die ik heb gehauld dit jaar. Sommige blog posts werk ik uit in lijstjesvorm in een andere notitieboek.

    1. Ik wist dat het bij jou heel uitgebreid was. Tijdens een Bookstagram-challenge hou ik ook bij welke foto’s ik al heb uitgewerkt en welke nog niet. Maar dat zijn lijstjes die nadien bij het oud papier belanden. Een blog-notitieboek heb ik ook. Eentje voor ideetjes, eentje waarin ik die al uitwerk in concepten, … Niet moeilijk dat wij zo goed overeen komen. 🙂

    1. Oh ja, die zag ik een keer in je Insta Stories. Bij zo’n swap kan je ook niet zonder hé. Daar moet je heel wat bij in het oog houden.

    1. Hihi, gelukkig hou ik het niet allemaal even fanatiek bij. Maar die boekendatabank heeft me wel heel wat tijd uitgespaard bij het samenstellen van de Mijn boekenkasten in cijfers blogpost.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.