Zoete aardappelsoep met appel (De allerlekkerste aardappelgerechten / uitgeverij Parragon)

1el boter * 3 preien * 1 grote wortel * 600g zoete aardappels * 2 grote zure appels * 1,2l water * nootmuskaat * 2,25dl appelsap * 2,25dl room * zout en peper * bieslook of koriander (vers) als garnering

Smelt de boter in een grote pan. Bak de preiringen met het deksel op de pan onder regelmatig roeren ongeveer 6 à 8 minuten tot hij zacht is. Voeg de schijfjes wortel en appel toe. Breng op smaak met peper en zout en nootmuskaat. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep ongeveer 20 min. pruttelen met het deksel op de pan. Roer zo nu en dan om. Laat de soep iets afkoelen en pureer vervolgens. Roer het appelsoep onder de gepureerde soep en laat op een laag vuur nog 10min. doorwarmen. Roer de room erdoor en laat nog vijf minuten onder regelmatig roeren goed doorwarmen. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden toe. Schep de soep in verwarmde kommen, garneer met wat room en bieslook (of verse koriander) en serveer.