Titel: The Green Kitchen Travels
Auteur: David Frenkiel & Luise Vindahl
Uitgeverij: Becht
255 p.

“David Frenkiel en Luise Vindahl delen op hun blog Green Kitchen Stories heerlijke en gezonde vegetarische recepten. In 2013 verscheen hun eerste boek, The Green Kitchen, dat over de hele wereld enthousiaste recensies kreeg. The Green Kitchen Travels is hun tweede kookboek. Toen hun dochter Elsa net zeven maanden oud was, begonnen ze aan een ambitieuze wereldreis. Ze sliepen bij vrienden in Brooklyn op de bank, zochten naarstig naar een vegetarisch restaurant in Beijing en raakten betoverd door het streetfood in Vietnam. Toen ze weer thuiskwamen, had Elsa leren lopen en hielden ze de herinneringen aan hun reis levend in hun keuken in Stockholm.

Je kan deze recensie met foto's uit het kookboek, terugvinden op de blog

De recepten in dit boek zijn geïnspireerd op alle reizen die David en Luise hebben gemaakt – naar verre bestemmingen, maar ook dichter bij huis. Begin de dag eens met snelle havermout uit New York en met wafels met pompoen. Geniet van de troostrijke moussaka met zoete aardappel of pad thai zonder noedels. Laat je verrassen door de met chermoula gemarineerde bloemkool, of de wontons die zijn verpakt in rijstpapier. Zelfs de uitbundige bosvruchtentaart en de chocoladetaart zonder meel passen perfect bij hun eetfilosofie: gezond, natuurlijk en met stevige smaken.

The Green Kitchen Travels staat boordevol prachtige reisfoto’s en persoonlijke verhalen. De originele, inspirerende recepten zijn vegetarisch en in veel gevallen ook veganistisch. En bijna alle recepten zijn van nature glutenvrij.”

Mijn mening:

Stockholm, Brooklyn, San Francisco, San Diego, Beijing, Vietnam, Thailand, India, Marokko, Griekenland, Mexico … De meeste mensen gaan tijdens een wereldreis op zoek naar monumenten en andere bezienswaardigheden, maar het gezin Frenkiel – Vidahl trok naar lokale markten en ontdekte via de bevolking hun plaatselijke vegetarische specialiteiten. Welke taal je ook spreekt – eten verbindt mensen met elkaar. Tijdens hun reis onmoeten ze dan ook veel gelijkgestemde zielen en vinden ze nieuwe inspiratie die ze via dit boek met ons willen delen. Dankzij de mooie foto’s en deze internationaal getinte recepten kunnen we samen met hen mee op wereldreis.

Hun manier van koken -en eten vatten ze zelf in drie woorden samen: gezond, natuurlijk en groen. Geen kant-en-klare mixen voor hen, maar wel onbewerkte, zuivere ingrediënten waarvan ze de natuurlijk smaak tijdens de bereiding zoveel mogelijk willen behouden. De recepten die ze tijdens hun reis leerden kennen hebben ze dan ook herwerkt tot ze volledig bij hun persoonlijke eetfilosofie pasten.

Ik ben zelf geen vegetariër en dus leest dit boek voor mij als een ontdekkingsreis. Het boek staat vol met bijzondere smaakcombinaties, wie net als ik dacht dat vegetarische recepten vaak op hetzelfde neerkomen, zal onder de indruk zijn van de schijnbaar onbeperkte variatiemogelijkheden van bepaalde gerechten.

De recepten intrigeren me wel en de smakelijke foto’s zorgen er voor dat ik als lezer al snel zin krijg om er enkele van uit te proberen. Toch blijft het een beetje een uitdaging. Sommige recepten zijn iets tijdroverder, andere bevatten een vrij lange ingrediëntenlijst én dat is meteen ook het grootste nadeel. Veel van deze kruiden en bestanddelen heb ik zelf niet in huis en zijn niet te vinden bij de plaatselijke supermarkt. Een bezoekje aan de biowinkel is dus geen overdreven luxe in dit geval.

Ik hou echter van de persoonlijke inleidingen die Luise en David bij elk recept neerpennen. Hun enthousiasme komt er echt in naar voren en nodigt je uit om zelf aan de slag te gaan. Enkele recepten waarvoor ik de zoektocht naar de juiste ingrediënten helemaal zie zitten zijn de Wafels van pompoen & amandel, de vegetarische burgers met halloumi, hun salade met quinoa,amandel en munt, de Bietjestoren op zijn kop, de Sopa portuguesa de legumes, de Noedelloze pad thai, de Gevulde feestpompoenen of de Romige polenta met paddenstoelen en artisjok.

Dat zijn echter niet de enige. Ook bij de nagerechten waren er meerdere die me aanspraken. De Torta di ricotta e polenta bijvoobeeld, maar ook de Amandelkoekjes met bosbessen, de kleurrijke Mexicaanse paletas, de zomerse Bosvruchtentaart, de verfrissende Aardbeien & pijnboompitten froyo én de Chocoladetaart zonder meel.

Eigenlijk ben ik nu al benieuwd welk recept er als eerste op de tafel zal verschijnen.