Het Rosie Project

Titel: Het Rosie Project
Auteur: Graeme Simsion
Uitgeverij: L.S.Amsterdam
330 p

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waar Don haar misschien bij zou kunnen helpen.

En koken kan hij inderdaad, alleen volgt hij een erg stricte kookplanning en maakt hij iedere week opnieuw dezelfde zeven gerechten klaar. Zijn voorraadkast heeft zelfs voor elke dag van de week een plank waar de benodigde ingrediënten reeds klaar staan. Bovendien is elke dag tot op de minuut geregeld. Op zich niets abnormaal, ware het niet dat je dit heel letterlijk moet nemen. Zo begint hij telkens op hetzelfde tijdstip aan zijn maaltijd en is die bereiding tot op de seconde getimed. Hetzelfde telt voor een douche (3,5 minuut, behalve wanneer hij ook zijn haar moet wassen want dan doet hij er 5 minuten over), de afstanden die het fietst, zijn dagelijke Aikido-training, …

Deze levenstijl zorgt er in combinatie met het feit dat hij sociaal onbekwaam is voor dat het erg moeilijk is om verder te geraken dan een eerste date. De meeste vrouwen appreciëren het immers niet wanneer iemand hen verteld dat ze best wat kunnen afvallen voor hun gezondheid. Maar Don zelf beseft dit helemaal niet. Hij is niet bekwaamd in het lezen van signalen en subtiliteiten. Voor hem bestaat er geen grijze zone, enkel zwart of wit.

Toch zou hij graag een echtgenote vinden en hij denkt dat hij de oplossing hiervoor gevonden heeft in de vorm van een 16-pagina's tellende vragenlijst waarmee hij eventuele fiasco's bij eerste afspraakjes al in de kiem wil smoren. Het spreekt voor zich dat deze lijst niet tot een groot succes leidt. Maar dan ontmoet hij plots Rosie. Rosie die in een permanent manische staat lijkt te verkeren. Rosie die volgens zijn nauwkeurig opgestelde én aangepaste vragenlijst absoluut niet in aanmerking komt. Ze is immers impulsief, improviseert er op los, …. Ze haalt zijn hele leven overhoop. Als een ontembare orkaan creërt Rosie chaos in zijn eens zo georganiseerde bestaan.

Het is wel duidelijk dat ze helemaal niet geschikt is als kandidaat voor het Echtgenote-project. Don heeft het gevoel dat zijn brein ten onder gaat aan een gevoelsmatige overbelasting. Hij analyseert zijn situatie en erkent de beïnvloedende factoren maar ontdekt tegelijkertijd dat zijn emoties niet op één lijn lopen met zijn verstand.

Ik heb echt ontzettend genoten van dit boek. Van de mooie cover, die ook echt bij de rechtlijnigheid van het karakter van dit hoofdpersonage past, tot het verhaal zelf. Graeme Simsion heeft met Don Tillman een ontzettend charmant personage tot leven gebracht die de lezer direct voor zich weet in te nemen. Het boek bevat veel humor, maar is tegelijkertijd ook ontroerend én hartverwarmend.

Je leeft echt met het hoofdpersonage mee en dankzij zijn gedachtengang krijg je een idee hoe het dagdagelijkse leven moet zijn voor iemand met autisme. Zijn autistische eigenaardigheden brengen hem vaak in genante situaties, maar ze zijn tegelijkertijd de enige manier waarop hij elke nieuwe situatie die zijn leven overhoop lijkt te smijten kan overwinnen.

Ik vond het ook erg mooi hoe zijn twee vrienden ook échte vrienden voor hem zijn. Ze proberen hem te helpen bij het overkomen van obstakels, ze geven hem tips wanneer hij hierom vraagt, … Maar ze trachten hem niet te veranderen. Ze accepteren hem volledig voor wie hij is. En dan is er natuurlijk nog Rosie ….

Vrij veel uitleg terwijl ik het eigenlijk in één zin kan samenvatten …. 'Het Rosie Project is een heuse aanrader!'