Mijn boekenkasten in cijfers #3: 2017

Vorig jaar was ik eigenlijk twee maanden te laat toen ik mijn Boekenkast in cijfers-post met jullie deelde. Dit jaar ben ik dan weer een maand te vroeg. Tja, een beetje afwisseling is goed zeker. In ieder geval besloot ik ook dit jaar om jullie een blik te gunnen in mijn boekenkasten. Dat deed ik eerder al met de Shelfie-posts maar in dit stukje draait het allemaal om boeken én cijfertjes.

Ieder jaar opnieuw denk ik dat het aantal wel gezakt zal zijn. Ook in 2017 nam ik immers van vrij veel boeken afscheid. Maar vermits ik er ook kreeg, ruilde, mocht recenseren, … blijft de inhoud van mijn Billy-kasten elk jaar wisselen.

De kasten zelf zijn echter nog steeds hetzelfde. Aan de ene muur zijn ze in totaal 4 meter breed en 2m37 hoog. Aan de overzijde staat een lagere opstelling van 2m breed.

In totaal staan er 9 kasten (6 brede & 3 smalle) en 6 onmisbare opzetstukken. Samen zijn dat zo’n 51 planken waarvan de echtgenoot er zeven in gebruik heeft. Yep, dat is er eentje meer als vorig jaar en ik beschouw die extra plank nog steeds als een liefdesbetuiging. Vijf planken zijn gevuld met films en series, eentje met cd’s en op een andere plank zijn non-fictie boeken van ons beide terug te vinden. De overige planken staan vol met mijn boeken, beeldjes en fandom-spulletjes.

Maar nu zijn we aangekomen bij de inhoud van al die kasten. Naast muziek, series én films zijn er immers vooral héél veel boeken in terug te vinden. Voor deze Boekenkast in cijfers besloot ik ook de boeken van manlief even na te tellen en een optelsom van beide te maken.

Het totale aantal ligt dus een pak hoger als vorig jaar want ik kwam op het vrij indrukwekkende cijfer 1147 uit.

Als ik het goed geteld heb zijn 327 daarvan van manlief. Die blijkbaar 85 fictieboeken heeft (hoofdzakelijk fantasy en thrillers), 215 strips,comics en graphic novels en 27 non-fictie.

Mijn verzameling bestaat uit: 143 Strips & Comics, 145 non-fictie boeken (waaronder 116 kookboeken) en 532 fictie boeken.

De term fictie is natuurlijk heel breed dus dat ben ik even wat nauwkeuriger gaan bekijken.
Op leeftijdsgroep bijvoorbeeld, maar ook op basis van genre, bron, taal, vorm én als afsluiter ook nog even het confronterende aantal ongelezen boeken.

Leeftijdsgroepen:

Ik bezit een 32-tal jeugdboeken, 94 YA-boeken, 4 New Adult-verhalen en 404 boeken voor een volwassen publiek.

Genres:

Fantasy is nog steeds het best vertegenwoordigd met 309 boeken. Onder dat aantal vallen ondermeer 108 boeken in het subgenre Paranormal Romance en 38 behoren tot de Urban Fantasy.

Mijn SciFi-boeken halen maar een aantal van 23, romans zijn dan weer meer aanwezig. Dit brede gamma waarin zowel boeken van Herman Brusselmans en John Boyne tot Maeve Binchy en Rachel Gibson zijn terug te vinden telt 95 boeken.

Er zijn nog steeds 72 thrillers in mijn privé-bibliotheekje terug te vinden maar de overige genres zijn slechts in kleine aantallen terug te vinden. Vier verhalenbundels, 2 gedichtenbundels, 3 boekjes met columns en 2 waargebeurde verhalen.

Bron:

Ik zeg steeds dat ik van elk boek weet wat het vandaan komt dus het werd weer eens tijd om die uitspraak te staven.

Het merendeel van de boeken (301) kocht ik zelf. Zo kocht ik bijvoorbeeld 115 boeken online en 76 tweedehands. Zo’n kringloopwinkel op wandelafstand en af en toe een leuke rommelmarkt (deze zomer wat minder) kunnen wonderen doen.

Door de jaren heen mocht ik echter ook heel wat boeken recenseren. Daar zijn er momenteel 152 van terug te vinden in de boekenkasten. Verder kwam ik ook 5 geruilde boeken, 46 gekregen én 28 gewonnen boeken tegen.

Eigenlijk wilde ik ook nog opzoeken hoeveel boeken er verfilmd en gesigneerd waren (ik denk 19) maar tegen dan had ik het een beetje gehad met al dat tellen. Ik moest immers heel mijn databank weer bijwerken voor ik deze post kon voorbereiden want gewoon voor de boekenkast staan en alles op die manier natellen duurde iets te lang.

Wel heb ik deze laatste cijfertjes nog om dit artikel af te ronden.

Taal:
Nederlands: 330
Engels: 202

Vorm:
Hardcover: 69
Softcover: 350
Paperback: 113

Ongelezen boeken:
131

Vinden jullie het ook zo leuk om perfect te weten wat er terug te vinden is in je boekenkasten én waar het vandaan komt?

17 gedachten over “Mijn boekenkasten in cijfers #3: 2017”

  1. zo tof om je cijfers te zien!! Krijg zelf ook kriebels om het allemaal te gaan napluizen hier haha.

    Nu ik je roald Dahl foto zie krijg ik ook meteen zin om mijn Roald Dahl collectie bij elkaar te gaan sprokkelen! Ik heb helaas geen boekjes van hem meer van vroeger, maar wil zijn collectie wel graag nog een keer kopen en herlezen.

    Ondanks dat ik ook best wel een groot aantal boeken heb staan hier, weet ik echt van Elk boek waar ik het vandaan heb enz dus dat is wel tof. Ik weet alles precies te vinden, want alles heeft een eigen plekje. Soms schuif ik wel eens met planken, maar de boeken zelf blijven wel gewoon bij elkaar.

    1. Dat is ook echt tof om te onthouden hé. Doordat je nog perfect weet waar een boek vandaan komt lijkt het ineens nog een tweede verhaal te bevatten. Ik heb dit jaar enkele boeken van Roald Dahl herlezen (én gekocht) en vind het super leuk om ze binnen handbereik te hebben. Waarschijnlijk ga ik beetje bij beetje die verzameling uitbreiden.

  2. Wow, indrukwekkende cijfers! ’t Is jammer dat mijn boeken nog steeds grotendeels in verhuisdozen zitten, want ik krijg door dit bericht wel zin om mijn boeken zo eens te analyseren. Een conclusie kan ik er alleszins uit trekken: ik heb teveel boeken voor mijn huidige kamer (al zeg ik liever: mijn huidige kamer is te klein voor mijn boeken 😉 ).

    1. Dat laatste moet je niet tussen haakjes zetten hoor. Het is immers de enige correcte stelling van de twee. 🙂 Hopelijk mag je ze snel weer uitladen én kan je dan volop genieten van het herinrichten van je kasten en eventueel samenstellen van zo’n databank. Ik moet er nu vooral aan proberen te denken om ze ook echt up-to-date te houden want anders is het binnen de kortste keren om zeep.

  3. Oh I feel you met het zat zijn van tellen. Dat had ik ook eerder dit jaar. Vandaar dat ik ze ook niet zo mooi heb geteld in waar ze vandaan komen enzo. Meestal weet ik nog wel waar ze vandaan komen, maar soms ook niet hoor. Ik kan bijvoorbeeld niet altijd herinneren of mijn man het boek heeft gekocht of ik. 😉

    1. Ik blijf het gek vinden hoe ik dat soort zaken heel goed kan onthouden en anderen totaal niet. Zelfs iets eenvoudigs als dat ik melk moet meenemen wanneer uit de supermarkt ben ik vijf minuten later (wanneer ik in de winkel ben) al weer vergeten. Boeken zijn dus duidelijk mijn prioriteit. 🙂

  4. Pfew…lijkt me niet simpel dat allemaal zo tot in detail bijhouden. Ik weet ook welke boeken ik hier heb staan maar houd er gewoon een simpel overzichtslijstje, alfabetisch gerangschikt en volgens genre (o.a. roman/historische roman/waargebeurd/non-fictie) op na. Erg handig als ik dan eens naar een boekenbeurs ga, zo vermijd ik immers dubbele aankopen.

    1. Persoonlijk vind ik het vooral een werk om het up-to-date te houden. Zodra ik dat een paar keer vergeten ben loopt het meestal mis. Ik heb op mijn gsm een mapje met foto’s van de boekenplanken. Vooral bij bijvoorbeeld de boeken van Maeve Binchy en Nora Roberts vind ik het heel handig om het te kunnen nakijken wanneer ik twijfel of ik een bepaald boek wel/niet heb.

  5. Ow wauw, je hebt het wel helemaal uitgezocht. Wat een werk! Wel leuk om te lezen 🙂
    En 116 kookboeken? :O Ik geloof dat ik er ook best wat heb, maar niet zo veel (denk ik..)

    1. Tja, ik heb echt wel iets met lijstjes. Het aantal kookboek is ondertussen zelfs nog wat gestegen doordat ik er enkele mag recenseren. Oops!

  6. Ik zou wel willen. Maar helaas verloopt het opbergen van mijn collectie een beetje chaotischer dan bij jou. Wat ziet het er prachtig uit!

    1. Ik vermoed dat bij jullie de gezamelijke collectie nog een pak indrukwekkender zal zijn in cijfers. Maar het is natuurlijk ook een veel grotere klus als je die ooit allemaal in zo’n databank wil krijgen.

  7. Dat zijn indrukwekkende cijfers! Ik heb zelf ook al lang een gelijknamig concept klaar staan, maar ik kom er maar niet aan toe om te beginnen tellen 🙂

    1. Het is jammer genoeg niet meteen iets dat je in kleine stukjes kan aanpakken hé. Je hebt wel meteen wat tijd nodig. Ik ben nochtans wel nieuwsgierig naar jouw boekencollectie in cijfers.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.