Wel/niet niche kiezen?

welnietnichekiezenTijdens één van de eerste Vraag het de boekblogger-sessies stelde Emmy van Zon en Maan de volgende vraag. Denk je dan het kiezen van een niche een pluspunt is voor je blog? Sommige mensen kiezen daar heel bewust voor. Zo focust Marcia van Oog op de Toekomst zich op SF en Dystopian terwijl er bij op de lifestyleblog van Sas – I live for my dreams enkel recensies van thrillers zullen verschijnen.

Zelf heb ik die keuze bewust NIET gemaakt vermits ik net fan ben van het afwisselen van genres. Vroeger niet hoor, toen las ik soms twee jaar lang uitsluitend thrillers vooraleer ik een ander genre ging verkennen. Nu is net het omgekeerde het geval. Als ik teveel romantische verhalen achter elkaar lees dan heb ik al snel de neiging om het te eentonig te gaan vinden. Daarom spring ik regelmatg van het ene naar het andere genre. Van een romantisch boek naar een fantasy-verhaal. Vervolgens een Young Adult en dan weer eens een thriller of mijn favoriete Paranormal Romance-genre dat zowel fantasy als spanning én romantiek weet te combineren.

leeswatjewilMisschien is dit een nadeel voor mijn blog doordat lezers nooit zeker weten wat voor boek er in de volgende recensie aan bod zal komen. Het zorgt er echter wel voor dat ik zelf met veel plezier lees én blog over boeken. Wat uiteraard meteen ook het belangrijkste is – al klink ik nu even héél egoïstisch. 🙂

Ik kies er wel heel bewust voor om van Zwartraafje een Boekenblog te maken. Soms merk ik dan ook dat ik twijfel of ik een blogpost wel/niet zal delen. Af en toe iets persoonlijks met jullie delen doe ik wel door middel van Tags, de twee-wekelijkse Foto-update of een Facts about me. Langs de ene kant vind ik dit heel belangrijk omdat je als volger toch graag iets meer weet over de persoon wiens blogposts je regelmatig leest. Toch probeer ik hier niet te ver in te gaan omdat ik geen lifestyle-blog run.

In het begin had ik schrik dat ik mezelf hierdoor zou beperken vermits hierdoor niet alle onderwerpen geschikt zijn. Ik vreesde echt dat ik binnen de kortste keren zonder inspiratie zou vallen vermits er doorgaans dagelijks een nieuwe blogpost verschijnt en ik ook in mijn artikels voldoende wil afwisseling wil bieden. Het Blogger Vriendenboek waarin je andere bloggers en boekenwormen beter leert kennen, recensies waarin je mijn mening over specifieke boeken kan ontdekken, boekgerelateerde DIY-projecten, massa’s lijstjes, …

Vorige week kreeg ik plots weer een hele hoop nieuwe bloginspiratie om mijn bestand mee aan te vullen. Blijkbaar was die angst voor een gebrek aan inspiratie niet echt gegrond. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik er zelf vaak versteld van sta hoeveel je over boeken kan bloggen én hoe ik er zelf in slaag om vrijwel alles rond boeken te laten draaien. Oops!

17 gedachten over “Wel/niet niche kiezen?”

  1. Ik vind het niet echt erg dat ik (of andere mensen) niet per sé een niche hebben. Niches zijn leuk, maar ik vraag me af of het ‘nut’ heeft. Het is misschien voor jezelf ijn om wat meer richting te hebben. Ik denk dat niches alleen leuk zijn als je dan echt in een richting gaat waar nog niet veel van is. Maar rondom onze genres wordt al zoveel geschreven, dat ik me afvraag hoeveel nut het heeft om een niche te kiezen voor je blog. En daarbij heb je al wel een beetje een niche natuurlijk, want bijvoorbeeld van die serieuze romans (aka literatuur) recenseren we amper. En ik recenseer bijvoorbeeld ook geen thrillers. Dus een zekere niche zit er al wel in denk ik.

  2. Een boekenblog is inderdaad eigenlijk al een niche.
    Ik ben zelf compleet niche-loos xD Ik schrijf over verschillende genres boeken, én over veel andere dingen. Wel probeer ik me op een paar dingen te focussen: boeken dus, consuminderen/besparen, plannen en nadenk-artikelen. Als ik er ook nog eens heel veel over bijvoorbeeld inrichting, kleding, make-up of weet ik veel wat bij zou doen, zou het teveel worden (hoewel veel dingen onder consuminderen/besparen kunnen vallen als je dat wilt haha).

  3. Wat leuk dat je mijn blog noemt! Ik heb zelf heel bewust voor een niche gekozen, omdat ik wil laten zien dat Science Fiction enorm veel diversiteit te bieden heeft – en dat niet alle boeken over aliens en ruimteschepen gaan..
    Ik merk echter wel dat mensen door mijn blog denken dat ik enkel sience fiction lees, wat helemaal niet het geval is. Ik ben ook gek op (vertaalde) literatuur en romans. Ik ben bijvoorbeeld fan van schrijvers als Harry Mulisch en Paolo Giordano. Dit komt misschien niet naar voren op mijn blog, maar dit is een bewuste keuze. Naar mijn idee zijn er al veel blogs die zich op allerlei soorten boeken richten en mijn keuze voor Science Fiction is wat mijn blog van anderen onderscheidt. Gevestigde namens zoals jij hoeven zich daar geen zorgen om te maken denk ik, maar als newbie wil je toch wat toevoegen aan de boekenblog community 😉

  4. Ik vind persoonlijk een boekenblog al een niche. Ik snap dat er bloggers zijn die ervoor kiezen om zich op een specifiek genre te richten, want als dat is wat jij graag leest dan moet je dat gewoon doen. Zelf wissel ik graag wat af. De ene keer lees ik een chicklit, de andere keer een literaire roman. Het is een hobby, dus ik doe gewoon wat ik leuk vind 🙂

  5. Ik dacht altijd dat ya mijn ‘niche’ was. Maar ineens werd mijn keuze bij de bieb zo beperkt. Ik kreeg er zowaar een leesdip van (Oké, en van de drukte;)). Maar voor de lezers werkt het wel om een duidelijk beeld te hebben waar je wilt merk ik. Daar worstel ik wel mee.

    1. Ik heb ook een tijdje zitten twijfelen. Tot ik besefte dat mijn eigen voorkeur nu eenmaal vrij breed is. Ik hou van verschillende genres en daardoor leek het me ook maar normaal dat er verschillende boeken aan bod zouden komen. Het is inderdaad een nadeel naar sommige volgers toe – maar het staat hen uiteraard vrij om de blogposts die hen niet aanspreken gewoon weg te klikken. 😉

  6. Ik vind het vooral leuk als er wat diversiteit is in blogberichten. Hier kom ik lezen voor boekentips, maar als er creatieve blogberichten zijn, of persoonlijke, vind ik die minstens even leuk om te lezen.
    Ergens vorig jaar begon ik zelf ook met bloggen over meer thema’s dan enkel recepten, en daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Er zijn altijd mensen die niks hebben aan mijn leesupdates, maar die lezen ze dan maar gewoon niet. Je lezers zijn zelf wel selectief 🙂

    1. Dat lezers zelf kunnen kiezen welke blogposts ze wel/niet willen lezen was bij mij ook een doorslaggevende factor. Zelf hou ik heel veel van die afwisseling. Het is op zich allemaal wel boekgerelateerd maar genres, recensies, lijstjes, creativiteit en culinair wisselen zich af en zorgen zo voor een beetje variatie. Eén genre uitkiezen was voor mij echt geen optie. Er zijn gewoon teveel verschillende genres die ik graag lees. 🙂

  7. In alle “tips voor bloggers” lees ik altijd dat een niche belangrijk is, maar ik hou van zoveel verschillende dingen dat ik gewoon geen zin heb om daar tussen te kiezen. Noem het dan maar eclectisch 🙂

  8. Lekker je eigen ding doen! Voor mijn persoonlijke blog vind ik het wel belangrijk om de dingen enigszins af te bakenen, maar voor mijn boekenblog houd ik het graag breed qua genres, zolang het bij mijn smaak blijft passen.

  9. Ik vind het wel fijn als een blogger een paar onderwerpen kiest en daar dan bewust bij blijft. Zo weet een bezoeker precies wat voor soort blog het is en wat hij of zij kan verwachten. Maar de subcategorieën, ach dat maakt een blog ook wel weer persoonlijk.

  10. Ik lees voornamelijk fantasie maar toch wilde ik er niet voor kiezen om mijn blog daarop te richten. Voornamelijk omdat als er een boek langskomt dat geen fantasie is maar dat ik wel fantastisch vind ik daar wel over mijn enthousiasme wil delen. Ik wilde mij daarin echt niet belemmeren al komt het dan zelden voor.

    En af en toe iets persoonlijks delen (als je dat zelf wilt) moet kunnen. Uiteindelijk bestaat ons leven niet alleen uit boeken en het maakt het soms ook makkelijker om contact te maken met anderen.

  11. Ik vind dat niche maar een vaag iets. Iedereen moet lekker gaan schrijven wat hij/zij wil, niet omdat het toevallig ergens in past… Ik lees dus ook vooral blogs die geen niche hebben (en ik heb er uiteraard ook zelf geen 1 )

  12. Hihi, ik dacht in het begin al “hoezo geen niche, dit is toch een boekenblog”, maar blijkbaar kan je daar dus nog subniches in gaan maken 🙂
    Zoals je weet heb ik zelf geen niche: ik ben in (te 😉 ) veel zaken geïnteresseerd en dus weerspiegelt zich dat ook op mijn blog. En eerlijk: een van de redenen dat ik hier graag kom lezen, is omdat ik niet het gevoel heb dat je een “pure” boekenblog bent. Je hebt persoonlijkere berichtjes, DIY’s… en net die afwisseling vind ik zo leuk!

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.