Inspiratie

inspirationAls je me in mijn beginperiode als blogger had verteld dat ik ooit dagelijks een nieuwe blogpost zou publiceren dan had ik dat waarschijnlijk niet geloofd. Het was ook niet echt mijn bedoeling om zo frequent te posten. In het begin deed ik dat slechts sporadisch, maar de laatste jaren ben ik steeds vaker blogposts beginnen schrijven. Het vooruitplannen is daar een grote hulp bij. Op een goed moment kan ik plots een heel deel ideetjes uitwerken en omvormen tot blogposts. Gaat het wat minder dan doe ik het wat rustiger aan.

Het is dus geen doel van me om elke dag opnieuw iets met jullie te delen. Ik leg het mezelf ook niet op als een verplichting want voor mij is bloggen een hobby én passie.  Waarom ik het dan niet wat rustiger aan doe? Tja, … ik heb gewoon nog zoveel ideetjes die ik wil uitwerken.

blogplanningIk besef dat ik dit al enkele keren heb vermeld en dus leek het me een goed idee om die bewering ook even te staven. Jullie weten al dat ik vrij georganiseerd te werk ga én een zwak heb voor lijstjes, hierdoor had ik al van in het begin een blogplanning. Zo weet ik bijvoorbeeld momenteel tot en met 20 maart wat ik op welke dag met jullie wil delen. Veel bloggers vragen zich af of dat geen beperking is, maar zo zie ik het zelf echt niet. Mijn planning is immers best wel flexibel. Heb ik op een gegeven moment meer zin in een ander onderwerp dan schuif ik gewoon wat heen en weer tot mijn planning me opnieuw helemaal aanstaat.

Iedere keer dat me een nieuw idee te binnen schiet noteer ik dit in de inspiratie-tabs van mijn blog-bestand. In het begin dacht ik dat ik vrij snel zonder inspiratie zou vallen, maar dat moment lijkt nog niet in zicht te komen. Waarom niet?

bloggervriendenboekTja, ondertussen heb ik een heel deel terugkerende rubrieken. Sommige van hen verschijnen met vaste regelmaat. Recensies uiteraard, maar ook het Blogger-vriendenboek en een tweewekelijkse foto-update. De maandelijkse Aanwinsten-post en de Gelezen in-variant verschijnen normaal op de laatste dag van de maand én de eerste van de nieuwe maand. Andere terugkerende rubrieken komen iets sporadischer aan bod. Sommige van hen zijn nog vrij nieuw, terwijl anderen alweer een tijdje meegaan.

boekige-quotesDe Vrijwillige tips ligt bijvoorbeeld al eventjes stil doordat me al een tijdje niet meer is gevraagd om boeken te kaften voor de plaatselijke bibliotheek. Maar je hebt ook nog de Boekige Quotes, Blogger Lovin, Raaf in de spotlight, Gedeelde titels, Getest en goedgekeurd, Steeds een tikkeltje meer, DIY-project (Yep, ook hier staan nog heel wat projectjes op de planning), Fictionista, Facts about me, Blogfeiten, …

Die terugkerende rubrieken zorgen ervoor dat er elke week meteen al enkele dagen ingevuld worden. De week wordt gestart met het Blogger Vriendenboek. Je krijgt ook wekelijks minstens twee recensies voorgeschoteld. De overige dagen vul ik dan weer in met andere ideetjes die me aanspreken.

Zo heb ik momenteel nog 51 onderwerpen die ik in lijstjesvorm aan jullie wil voorstellen, 67 thema’s die ik ooit eens wil bespreken, 43 Tags waarvan ik er toch echt eens enkele wil invullen en een 20-tal ideetjes die ik nog moet sorteren.

blogarchiefIk overdrijf dus niet wanneer ik zeg dat ik nog wel even kan blijven bloggen zonder angst voor een gebrek aan inspiratie. Ik blijf echter wel bang voor teveel herhaling. Blijven terugkerende rubrieken leuk of zijn jullie ze na een tijdje gewoon beu? Willen jullie nog is iemands mening lezen over een veel besproken boekenthema? Ik merk dat ik er door deze afweging niet vaak aan toekom om mijn mening over een specifiek onderwerp uit de doeken te doen.

Waarschijnlijk kan je herhaling als blogger onmogelijk voorkomen. Ik vrees immers dat het onmogelijk is om enkel onderwerpen te bespreken die nog nooit zijn behandeld. Vaak gebeurd het dan ook dat één van de ideetjes op mijn lijst al bij een collega-blogger verschijnt vooraleer ik het heb uitgewerkt. Tja, ga ik het dan toch nog posten? Verplaats ik het naar een andere dag? Of post ik het gewoon niet meer?…

Hoe denken jullie hierover?

6 gedachten over “Inspiratie”

  1. Ik vind terugkerende rubrieken eig wel leuk om te lezen 🙂 Je weet aan wat je te verwachten en je kan er ook naar uitkijken. Ik probeer echt al maanden om een strakkere blogplanning te krijgen maar het lukt me maar niet, ik ben gewoon te chaotisch vrees ik 😀 maar ik blijf proberen 😀

  2. Leuk he hoe je blog methodes en voorkeuren veranderen over de jaren heen! Een paar jaar geleden had ik ook nooit voor kunnen stellen dat mijn blog zo’n grote hobby van mij zou worden! Ik plan ook graag mijn artikelen in, het liefste schrijf ik er een paar vooruit. Zo kan ik iets online zetten als ik weinig tijd of zin heb. Langer dan een week plan ik eigenlijk nooit vooruit, maar dat is natuurlijk net je voorkeur. Lekker schijven waarover jij wilt schrijven hoor. Er bestaan natuurlijk duizenden blogs, echt origineels zijn wij allang niet meer. Maar juist door een blog persoonlijk te maken, worden wij weer origineel.

    1. Het echte uitschrijven doen ik doorgaans slechts 1 à 1,5 week vooraf. Zo ben ik nu net terug thuis van enkele dagen aan zee maar kon er toch dagelijks iets op de blog verschijnen. De meeste van jullie zullen dus niet veel van mijn afwezigheid hebben gemerkt. Al moest je wel wat langer wachten voor ik op je reactie kon reageren.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.